Het hunebed verdient respect. Het is geen goedgekeurd klimrek.

BORGER

Bij hunebed D27 in Borger, het grootste hunebed van Nederland, zijn vanmorgen borden geplaatst met het vriendelijke, doch dringende verzoek om het hunebed niet te beklimmen.

door Paul Abrahams

De borden zijn onthuld door directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum, Teddy Bezuijen, hoofd terreinbeheer van Het Drentse Landschap en de Drentse troubadour Egbert Meyers, pleitbezorger om het rijksmonument 'met rust te laten'. 

"De hunebedden zijn de oudste monumenten van ons land en ze verdienen ons respect", benadrukt Hein Klompmaker in zijn toespraak in opmaat naar de onthulling van de borden. "Er liggen mensen begraven. Je gaat toch ook niet op een kerkhof spelen? Bovendien is het gevaarlijk om een hunebed te beklimmen. Het is geen goedgekeurd klimrek. Je moet eens weten hoe vaak kinderen er van af stuiteren. Dat beseffen ouders te weinig. De maatregel wordt ook genomen omdat we best veel klachten krijgen van (buitenlandse) bezoekers, die zich mateloos ergeren aan de kinderen (en hun ouders) die het hunebed als speelplaats gebruiken."

"Door middel van het plaatsen van borden gaat de campagne van start om het beklimmen van de 52 Drentse hunebedden achterwege te laten", vervolgt Klompmaker. "Te beginnen in Borger. We doen een moreel appel, een dringend verzoek aan onze bezoekers om het hunebed met respect te behandelen."

De start van de campagne in Borger is ook door de landelijke media opgepakt. Zo was onder meer een cameraploeg van SBS6 en van NOS aanwezig in Borger.


Auteur

Paul Abrahams Redacteur