Drenten lenen fors lager voor verbouwing

HOOGEVEEN

Dit jaar vragen Drenten 11,8 procent minder aan om een verbouwing te financieren. De hoogte van het leenbedrag voor een verbouwing is landelijk echter gestegen met 14,2 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop, waarbij 7.633 leningaanvragen uit de eerste drie kwartalen van 2016 en 2017 werden onderzocht. De aantrekkende economie, evenals de positieve trend die te zien is op de woningmarkt, hebben duidelijk gunstige effecten op het consumentenvertrouwen. Dit lijkt consumenten ook het vertrouwen te geven om vaker aan een verbouwing te denken. Nederlanders willen steeds hogere bedragen lenen om een verbouwing te financieren. Waar het gewenste bedrag in 2016 nog 13.365 euro was, is dit in 2017 gestegen tot 15.262 euro; een toename van 14,2 procent. Er zijn provinciaal gezien twee provincies waar het leenbedrag is gedaald. In Zeeland daalde het gewenste bedrag met 2,4 procent, en in Drenthe ging het gewenste leenbedrag omlaag met 11,8 procent. Ondanks de daling van het gewenste leenbedrag lenen Drenten nog steeds bovengemiddeld vaak om een verbouwing te financieren. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde lenen Drenten namelijk 125,1 procent vaker voor een verbouwing. Het aantal aanvragen voor een verbouwingslening is onder huurders gestegen met 35 procent. 22,2 procent van de leningaanvragen ten behoeve van een verbouwing komt dit jaar van huurders. Het gemiddelde leenbedrag onder huurders bedraagt hierbij 8.990 euro. ‘De woningmarkt is krap en ook huurders hebben hier in zekere zin last van. Mogelijk zorgt dit ervoor zorgen dat huurders ervoor kiezen om juist te investeren in de huurwoning waarin zij wonen. Gezien de leenbedragen vermoeden wij dat het hier vooral gaat om ‘cosmetische ingrepen’ ten gunste van het woongenot.’, verklaart Geldshop. Het gehele onderzoek, inclusief provinciale data, is te vinden op de onderzoekspagina van Geldshop.

Auteur

admin