Drenthe en Groningen doen het goed met bus en trein

REGIO

De waardering van de reizigers voor de bus in Drenthe en Groningen komt uit op een 7.6 voor de stads- en streeklijnen en een 7.7 voor de Qliners 305 en 314, die in een aparte HOV concessie zijn ondergebracht.

Qliner en Q-link zijn ook apart onderzocht en scoren resp. een 7.7 en een 7.6. De regionale trein in Groningen krijgt een 7.3 en de Vechtdallijnen in Drenthe een 7.7. Henk Brink, gedeputeerde bij Provincie Drenthe, is tevreden met de cijfers voor de Vechtdallijnen. “Hieruit blijkt dat de investeringen om het gemak en comfort van de treinreizigers te vergroten effect hebben.” Met wat kleine verschuivingen blijft het totaalbeeld positief en waardeert de reiziger in beide provincies het OV met een cijfer dat boven het landelijk gemiddelde ligt. Dit blijkt uit de resultaten van de landelijke OV-Klantenbarometer 2015 die deze week bekend zijn gemaakt. De landelijke gemiddelde waardering kwam uit op een 7.53.

Informatie

De laatste jaren is een stijgende lijn te zien in de waardering voor de informatie bij vertragingen. Ten opzichte van bijvoorbeeld 2013, met een waardering van 4.3, is het cijfer voor stads- en streekbussen in 2015 een 5.7. De invoering van dynamische reizigersinformatie bij de haltes en gebruik van reisapps op basis van open data draagt zeker bij aan dit resultaat. In het najaar van 2015 vulden 89.617 reizigers een schriftelijke enquete in tijdens hun reis met bus, tram, metro, regionale trein en boot. Dat gebeurde op 6.0477 ritten in 69 onderzoeksgebieden, die nagenoeg overeenkomen met de concessiegebieden. Meer resultaten zijn te vinden op www.ovklantenbarometer.nl

Auteur

ggeersing