Twee Drentse fotografen genomineerd voor WNF-Frans Lanting Photo Award

Hoogeveen

De Drentse amateurfotografen Saskia Jans en Robert Wekema maken kans om één van de prijzen van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen. Zij behoren tot de genomineerden van de WNF-Frans Lanting Photo Award.

Een jury onder leiding van wereldberoemd natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting heeft 30 natuurfoto’s genomineerd in drie leeftijdscategorieën. Daaronder valt ook de prestigieuze Frans Lanting Award. Met 11.559 inzendingen waren er dit jaar een recordaantal inzendingen. Vanaf vandaag kan iedereen ook via https://photoaward.wnf.nl/ op een van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs. De uitreiking van de prijzen is begin december. Dat je niet ver hoeft te gaan voor een mooie natuurfoto bewijst de 9-jarige Robert Wekema met zijn foto van kleine zwaluwen in een nest die om eten vragen. Hij nam de foto in de stal achter zijn eigen huis. “De zwaluwen komen in het voorjaar bij ons om jongen te krijgen”, vertelt hij. “In het najaar vertrekken ze weer. En dan komen ze het volgend jaar weer terug op dezelfde plek. De kleine zwaluwen krijgen heel vaak eten van hun ouders.”

Zandplaat

Saskia Jans ging iets verder kijken met haar camera en reisde naar Düne, een zandplaat bij het Duitse eiland Helgoland in de Waddenzee. Voor velen is deze zandplaat bekend om de robben en zeehonden, maar het is ook een kraamkamer voor meeuwen, vertelt ze. “Meeuwen zie je overal waar mensen zijn, zoals in stedelijk gebied. Hier op Dune vind ik het zo geweldig ze in hun natuurlijke habitat te zien. In duinen waar amper mensen komen, weg van viskramen en markten. Dat maakte het maken van de foto zo bijzonder.”

‘Natuur is overal’

Juryvoorzitter Frans Lanting is onder de indruk van de ingezonden foto’s in de wedstrijd. “Wat zijn er toch veel talentvolle natuurfotografen in Nederland. De kwaliteit van de foto’s was ook dit jaar weer fantastisch. Het is een genot om alle inzendingen door te nemen. Het maakt niet uit of het foto’s zijn van verre oorden of van dichtbij in Nederland, want natuur is overal.”

Auteur

Marielle de Vries