Raoul Schaapman beste voorlezer van Drenthe

Assen

Raoul Schaapman van OBS De Vlonder in Emmen heeft woensdag 12 april in theater De Schalm te Assen de Provinciale Voorleeswedstrijd gewonnen.

Hij mag op 17 mei naar de Landelijke Voorleeswedstrijd in Amstelveen. Biblionet Drenthe organiseerde de Provinciale Voorleeswedstrijd. Het programma werd gepresenteerd door goochelaar en verhalenverteller Hilbert Geerling.

Beoordelingscriteria

De jury reikte de prijs uit aan de voorlezer die op vier onderdelen het beste scoorden. Het eerste onderdeel is: tekstbegrip (is alles te begrijpen wat er voorgelezen wordt, ligt de klemtoon op de goede plaats). Vervolgens lette de jury op het tempo en het stemgebruik (is het goed verstaanbaar, past het stemgebruik bij het verhaal). Het laatste onderdeel van de beoordeling is ‘contact met het publiek’.

Jury

De jury bestond uit: Herma Stroetinga (RTV Drenthe), Mirjam Pauwels (wethouder gemeente De Wolden, politicus van het jaar), Ellen van Roosmalen (Kunst & Cultuur), en Elke Moes (Drents voorleeskampioen 2016).

Voorrondes

152 Drentse basisscholen deden mee in de voorrondes van de voorleeswedstrijden. De winnaars van de schoolwedstrijden mochten meedoen aan de twaalf gemeentelijke voorrondes. Deze voorrondes zijn georganiseerd door de bibliotheken in Drenthe. De beste voorlezer van de gemeentelijke ronde mocht daarna naar de provinciale finale in De Schalm te Assen.

Organisatie

De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd voor de kinderen van de twee hoogste groepen van de basisschool en wordt dit jaar voor de 24e keer gehouden. Het is een initiatief van de Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De organisatie van de gemeentelijke en de provinciale rondes is in handen van de Drentse bibliotheken en Biblionet Drenthe. Deze organisaties willen hiermee op een leuke manier aandacht vragen voor lezen, leespromotie en het kinderboek.

Auteur

Albert-Jan Garama