Duo Terra Emmen naar finale Skills Heroes melkveehouderij

AALDEN/EMMEN

/ZUIDVELD - De leerlingen Dennis Renting (21) uit Aalden en Jasper Enting (19) uit Zuidveld (een buurdorp van Westerbork, red.) van Terra Emmen doen mee aan de landelijke finale Skills Heroes melkveehouderij. De grote finale wordt 7, 8 en 9 maart gehouden op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld, dat in de provincie Utrecht ligt.

Door Kristian Elders Tijdens de finaledagen worden Renting en Enting bijgestaan door docent veehouderij Thea Otten. De leerlingen van de Emmer school plaatsten zich niet zomaar even voor de eindstrijd. Dat deden zij door medio januari de kwalificatiewedstrijd Skills Heroes melkveehouderij te winnen bij praktijklocatie Maatschap Bom-Wessels in Emmer-Compascuum. Beide laatstejaars studenten lieten zien wat zij kunnen op onder meer het gebied van koeien separeren en melken, klauwen beoordelen en het bouwen van kalverhokjes. Voerleverancier Edwin Berg van Agrifirm Feed kwam vrijdag langs in Aalden om het tweetal bij te praten over het maken van een rantsoenberekening.

Onder de loep

De sympathieke klasgenoten kunnen terugvallen op een goede onderlinge samenwerking. In Emmer-Compascuum werden zij apart beoordeeld, maar ook als team. Hoewel Renting en Enting in Zegveld verschillende disciplines samen uitvoeren, worden zij daar individueel onder de loep gelegd. “In zekere zin zijn wij dan elkaars concurrenten”, vertelt het duo. “Misschien is dat jammer, maar het is nu eenmaal een wedstrijd.” Beide finalisten hebben geen keiharde doelstelling in Zegveld, waar de deelnemers feitelijk een compleet melkveebedrijf runnen. “We willen er vooral iets van opsteken. Wel weten we dat de top twee naar de Europese titelstrijd mag. In Zegveld moeten we onder meer melken, voeren, kalvermelk klaarmaken en klauwen bekappen. Ook moeten we een afrastering plaatsen en die moet niet bij de eerste de beste storm platliggen. We overnachten in Zegveld en moeten vroeg opstaan.” Meer informatie staat op www.worldskillsnetherlands.nl.

Auteur

Redactie