Eerste Biobased ontwerpen voor Pop-Up Museum gereed

Assen

Vijf ontwerpteams deden mee aan de eerste Biobased ontwerpwedstrijd van Noord-Nederland. De teams met nationale en internationale studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim hebben 35 unieke ontwerpen gemaakt van groene bestanddelen (biomassa) en kunststoffen op basis van natuurlijke materialen.

De teams hebben onder andere lampen van gerecycled karton, biobased drinktuitjes voor op citrusvruchten gemaakt en zelfs groene wachthuisjes ontworpen waar de supersnelle ebiker in kan schuilen. Enkele dagen geleden beoordeelden de deelnemende bedrijven de ontwerpen van de studenten samen met een vakjury, bestaande uit klimaatdeskundige Wytze van der Gaast, Roel Folkersma van de gemeente Emmen en productdesigner Karel Tenkink. Als beste ontwerp kwam de innovatieve, biobased lamp van Liselot de Groot uit de bus. De tweede prijs ging naar de bamboe lunchbox van Elsa Lindstrőm (Zweden). De derde prijs was voor de Coffeecup Sleeve, een ontwerp van student Sean Smit die op innovatie wijze gerecycled plasticgranulaat van het bedrijf LIMM uit Appelscha wist om te toveren in een koffiebekerhouder, waardoor niemand meer zijn handen brandt. De biobased ontwerpwedstrijd is uitgeschreven door K&C, Windesheim en een aantal noordelijke bedrijven die de creatieve industrie in Drenthe en Noord-Nederland willen stimuleren. Alle 35 ontwerpen worden tentoongesteld in het eerste Biobased Pop-Up Museum dat in mei in CBK Emmen wordt geplaatst. De beste ontwerpen van de studenten worden in februari samen met de bedrijven doorontwikkeld en waar mogelijk geproduceerd. Ontwerp talent opgelet K&C nodigt kunstenaars en enthousiaste creatieve mensen uit om ook een ontwerp in te sturen voor het Biobased Pop-Up Museum. Mensen die bijvoorbeeld al jaren meubels van Drentse bomen maken, manden vlechten van bermafval of een procedé hebben ontwikkeld om zwerfplastic om te smelten worden opgeroepen hun ontwerp in te sturen. Iedereen kan meedoen, individueel of in een collectief, jong en oud, professional en amateur. En elke invulling is toegestaan – design, toegepaste kunst, mode, fotografie en video. Het winnende ontwerp wint de unieke Biobased Bokaal en krijgt volop aandacht in het museum, online en op sociale media. Daarnaast reizen de winnende ontwerpen mee tijdens de tournee van het Biobased Pop-Up Museum. Inzenden voor de Biobased Bokaal kan tot 15 april 2017 door een foto van het gemaakte product of prototype te mailen naar miriam@kcdr.nl Het Biobased Pop-up Museum is mogelijk dankzij de steun van de provincie Drenthe, gemeente Emmen, Windesheim Industrieel Product Ontwerpen, CBK Emmen en deelnemende bedrijven. Het museum is van 13 mei tot 2 juli 2017 te vinden in CBK Emmen. Daarna gaat het museum toeren door Noord-Nederland.

Auteur

Albert-Jan Garama