Jante Wortel een van de twee winnaars Drentse Talentprijs Cultuur

ASSEN

Voor het eerst zijn twee genomineerden bekroond tot winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur. De juryprijzen gaan naar de 16-jarige componist en trombonist Arjan Linker uit Nieuw-Amsterdam en de 20-jarige schrijfster Jante Wortel uit Assen. Aan de prijs, die jaarlijks door K&C wordt uitgereikt, is een glassculptuur en een geldprijs van 2.500 euro verbonden.

De jury noemt Jante Wortel een taalkunstenaar en schrijft in haar juryrapport dat ze heel precies, maar soepel schrijft en over een enorme artistieke kwaliteit beschikt. Door haar manier van schrijven en performen heeft Jante het vermogen andere mensen te raken en trekt ze de lezer en toehoorder naar zich toe. Arjan Linker krijgt de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar vooral voor zijn werk als beginnend componist. De Talentprijs is een stimuleringsprijs van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur in Drenthe voor cultureel talent uit Drenthe. De Drentse Talentprijs Cultuur bestaat sinds 2010. Zowel organisaties als inwoners van Drenthe kunnen elk jaar kandidaten aanmelden voor de prijs. De Drentse Talentprijs Cultuur werd tegelijk uitgereikt met de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Deze oeuvreprijs van de provincie Drenthe ging naar architect Cor Kalfsbeek vanwege de vele Drentse bouwontwerpen die op zijn naam staan, zoals de uitbreiding van gevangenis Esserheem in Veenhuizen en de verbouw van de hal van het provinciehuis. De 84-jarige Kalfsbeek kreeg een bronzen legpenning en een bedrag van 10.000 euro uitgereikt. Foto Sijtze Veldema.

Auteur

Albert-Jan Garama