Zo komt het nieuwe Terra eruit te zien

EMMEN

Terra Emmen verhuisd en krijgt een gloednieuw gebouw. Voor Terra is het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van de school dat het een veilige en persoonlijke omgeving is voor leerlingen, studenten en medewerkers. Dat wil zeggen: een omgeving waar ieder zich thuis voelt, bij wil horen en gezien wordt.

Daarom zijn er bijvoorbeeld twee toegangen: één voor vmbo en het Groene Lyceum en één voor mbo. Ieder met een eigen identiteit die past bij de leeftijd en belangstelling van de leerlingen en studenten. Ook intern is het gebouw zo georganiseerd dat verschillende groepen leerlingen/studenten hun eigen gebied in de school hebben. Deze gebieden zijn georganiseerd rond leerpleinen: de Brinken.

Datgene wat Terra uniek maakt, groen onderwijs en praktijk, is gemeenschappelijk voor alle studenten en leerlingen. Daarom zijn praktijklokalen, dierenverblijven, kas en tuinen zo geplaatst dat allen daar makkelijk gedeeld gebruik van kunnen maken.

Landschappelijk

De kleinschaligheid en het landschappelijke karakter van Noordbarge is erg belangrijk voor de veilige en persoonlijke omgeving van leerlingen, studenten en medewerkers. Daarom is bij het ontwerp van het gebouw ook veel aandacht besteed aan inpassing van het schoolgebouw in het landschap van dit brinkdorp. Het vormconcept is geïnspireerd op het beeld van een aantal zwerfkeien op een open plek tussen de bomen.

Hiermee is het gebouw vormgegeven als een samenvoeging van bouwdelen, die ervoor zorgen dat het tussen de bomen in, kleinschalig overkomt. Daarbij is er zeer zorgvuldig gekeken naar de bestaande bomen en groenstructuur. Er wordt zelfs om een bestaande boom heen gebouwd.

Ook de hoogte, die vanaf 1 laag aan de wegzijde oploopt met een groen hellend dak naar 2 bouwlagen midden op het terrein, geeft een natuurlijke en bescheiden uitstraling naar de omgeving.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is van groot belang voor het groene Terra. Daarom wordt er zorgvuldig onderzocht welke onderdelen en materialen hergebruikt kunnen worden. Nieuwe materialen worden gekozen op basis van duurzaamheid en herbruikbaarheid op lange termijn.

Duurzaam wordt ook de energievoorziening van het gebouw: Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) en gasloos. Dit wordt mogelijk door toepassing van zeer hoge isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en energiezuinige warmtepompen.

Zo ontstaat er een inspirerende onderwijsomgeving die heel organisch past in de natuurlijke en kleinschalige omgeving van Noordbarge.