Symposium over 50 jaar levend hoogveen Bargerveen

WEITEVEEN

Vijftig jaar geleden kreeg Staatsbosbeheer het Bargerveen in beheer. Om dat te vieren komen donderdag 8 en vrijdag 9 november kenners en liefhebbers van dit bijzondere levende hoogveen bijeen tijdens het symposium Bargerveen 50 jaar Grenzeloos Groeiend. Het symposium wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer en de Stichting Bargerveen, in samenwerking met de bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek.

Bijna 200 liefhebbers en kenners uit binnen- en buitenland hebben zich ingeschreven voor het symposium op donderdag 8 november. Tijdens deze eerste dag delen ze hun kennis over het beschermen, beleven en benutten van levend hoogveen. Sprekers zijn onder anderen ecoloog en filosoof Matthijs Schouten, hoogveendeskundige Hans Joosten en Floortje Dessing, programmamaakster en eigenaar van camping Buitenland in Zandpol. Gedeputeerde Henk Jumelet van de Provincie Drenthe en Landrat Reinhard Winter van Landkreis Emsland wonen een gedeelte van het symposium bij.

Veenland Express

Op vrijdag 9 november gaat een deel van het gezelschap het veld in voor een excursie door het Bargerveen, te voet en met de Veenland Express. Dan zien zij met eigen ogen wat het werk voor de prachtige natuur heeft opgeleverd.

Tijdens het symposium wordt ook het boek Bargerveen - grenzeloos groeiend gepresenteerd. Dit boek beschrijft hoe het veen ontstond en zich ontwikkelde, wat mensen ermee deden, hoe het verdween én over de volharding en inventiviteit waarmee mensen nu proberen het veen te herstellen. En over hoe het Bargerveen zich intussen ontwikkelde tot een bijzonder natuurgebied. Bargerveen – grenzeloos groeiend wordt uitgegeven door Uitgeverij De Kleine Uil.