‘We kunnen Yoëll niet meer missen’

EMMEN

De twaalfjarige Yoëll Schonewille is vrijwilliger in het Emmer woonzorgcentrum Zuidermarke in Emmen. De tiener vertelde vrijdag openhartig over zijn werk.

Door Anna Sophie Bakker

“Ik weet nog goed wat ik dacht op het moment dat ik Yoëll voor het eerst zag”, vertelt Jannie Niemeijer-Schepers (85) trots. “Och, het is echt nog zo’n jongetje. Wat flink dat hij komt helpen.” De bewoonster van Zuidermarke kijkt naar Yoëll en geeft hem een knuffel. “Ik zag toen al dat hij bijzonder is en dat vind ik nog steeds.” Ze houdt hem even stevig vast en dat zorgt voor een ontroerend moment. Jannie krijgt er wat waterige ogen van. “We kunnen hem echt niet meer missen hoor.” De jonge vrijwilliger is even stil, maar er verschijnt al snel een lach op zijn gezicht.

Yoëll woont in Klazienaveen en zit nog op de basisschool, maar is nu al druk bezig met vrijwilligerswerk. Op deze jonge leeftijd helpt de jongen twee middagen in de week bij Zuidermarke. Zelf vindt hij dit ‘een beetje bijzonder’, maar vooral ‘heel gezellig’. Zo gezellig dat hij er eigenlijk niet zo over na heeft gedacht dat dit niet vaak voorkomt onder leeftijdsgenoten. Yoëll is er dan ook zeer nuchter onder. “Volgens mij vinden ze het allemaal leuk dat ik hier kom. Dat kan ik merken aan de manier waarop ze reageren. Als ik kom, wachten ze mij altijd op”, vertelt Yoëll met een grijns van oor tot oor.

Buurthuis

Hij is dan nog maar twaalf jaar, maar Yoëll wist al vanaf zijn zevende dat hij iets met ouderen wilde gaan doen. Eerst hielp hij altijd in het buurthuis dat zijn oma bezocht, maar op een gegeven moment besloot hij zijn hulp aan te bieden bij het woonzorgcentrum in Emmen. De piepjonge vrijwilliger doet van alles met de bewoners: van spelletjes tot huishoudelijke klusjes. Het gebeurt vaak dat bij een spelletje een gesprek ontstaat. “Soms zijn het verhalen uit het verleden, maar af en toe ook hoe ze zich op dat moment voelen. Ik vind het fijn dat ze zich zo openstellen en mij vertrouwen ondanks mijn leeftijd.”

Yoëll heeft met Jannie en ook Elsa Vos-Zwiers (86) al een speciale band opgebouwd. De dames vinden het geweldig dat de tiener tijd vrij maakt om te helpen. “Hij doet alles en is echt een flinke jongen. Ik vind het altijd leuk als Yoëll er is. Hij brengt een goede sfeer”, zegt Elsa. Met die goede sfeer zit het inderdaad wel goed, want dat was te merken aan al het gelach in het woonzorgcentrum. Zo’n middag gaat snel voorbij als je het naar je zin hebt. Aan plezier dus geen gebrek. En dat is maar goed ook, want Yoëll is nog lang niet van plan om te stoppen.