Heden en Verleden: Eindelijk maar toch met Wildlands!

Eindelijk!

We hebben lang moeten wachten, maar het gesloten bolwerk Wildlands gooit de deuren open.

Interim-directeur Erik van Engelen geeft in een openhartig interview inzicht in het mismanagement van zijn voorganger. Hij vertelt hoe er nauwelijks reactie was op de markt, hoe het intern niet lekker liep en dat het park geen eigen identiteit had. Hij geeft toe dat ingrijpende veranderingen nodig zijn.

Doet Van Engelen zijn naam eer aan en is hij de verlosser van Wildlands? Hoewel ik geniet van zijn openheid maken zijn woorden me ook verdrietig. Hoe is het mogelijk dat alle signalen vanuit de gemeenschap nu pas doordringen tot het bestuur? Waar zijn ze mee bezig geweest voordat Van Engelen werd aangenomen? Ontelbare tips en hulp is de uitvoerders op een presenteerblaadje aangegeven, maar alleen nu de schade zo enorm is, volgt er echt actie.
Wildlands maakt acht miljoen euro verlies!
Vijf tot vijftien vaste medewerkers verliezen hun baan!
Zullen de hoge heren en dames dit ook in hun portemonnee voelen?

In januari schreef ik een kritische column over Wildlands en niet eerder kreeg ik zoveel reacties. Er werd gezegd dat ik niet wist waar ik het over had, ik was een negatieve zeur en kon me beter stil houden. Oplettende lezers zullen zich echter verbazen over de overeenkomsten tussen het Engelenplan en de signalen die vele mensen, zoals ik, al tijden terug hebben aangedragen. Gewone, maar kritische, burgers die het park wilden bijstaan werden genegeerd of weggezet.

Hopelijk heeft de gemeenteraad zware druk op het bestuur gelegd, want de bezorgdheid van onze volksvertegenwoordigers zou zeer terecht zijn. Emmen heeft tientallen miljoenen euro’s in het park gestoken en onlangs bleek dat de gemeente zelf ook met een miljoenentekort zit. Speelt Wildlands hierbij misschien een rol?

Gelukkig vertelt Van Engelen ons dat de hoge entreeprijs nu eindelijk omlaag gaat en dat de eindeloze rondjes die bezoekers moeten lopen ingekort worden. Er zullen ook meer dieren komen en ze worden beter zichtbaar. Hopelijk gaat dit laatste niet ten koste van hun leefruimte, want dat is nu juist de kracht van Wildlands. De nieuwe marketingmanager Poppelaars schoot enkele weken terug een beetje door toen hij in Dagblad van het Noorden zei dat bezoekers koste wat kost dieren moeten zien. Dit zou zelfs ten koste moeten gaan van de bewegingsvrijheid van de dieren. Laten we die opmerking maar snel vergeten.

Ik hoop dat Wildlands het gezonde kloppende hart wordt van de gemeenschap. Er is al heel veel moois en ik heb respect voor de medewerkers die iedere dag keihard werken. Ook voor hen zou het goed zijn als het bestuur nu wél wil samenwerken met scholen en aandacht wil geven aan educatie. Dat ze een voorbeeld nemen aan Jaap en Aleid Rensen, twee mensen die met liefde en passie ons het prachtige Noorder Dierenpark hebben gegeven.

Wij, inwoners van Zuidoost-Drenthe, kunnen ook helpen om Wildlands verder tot leven te wekken. Laten we deze nieuwe koers omhelzen en ons steentje bijdragen. Als we anderen enthousiast maken over de potentie van het park, een abonnement nemen en samenwerken, kunnen we het met elkaar nog mooier maken. Emmen staat in Nederland en Duitsland bekend om haar dierentuin, laten we er voor zorgen dat we daar nog trotser op kunnen zijn.

Docent en schrijver
Richard Zuiderveld