Coba Wolters: ‘Ik maak me niet druk om dingen die niet leuk zijn’

EMMEN

Jacoba Wolters-Hars staat woensdag 31 oktober in het middelpunt van de belangstelling, want zij bereikt die dag de leeftijd van 100 jaar. De Emmense woont in multifunctioneel gebouw Meerstede.

Door Kristian Elders

Drie hoog in Emmermeer is Coba nog altijd een levenslustige vrouw, die woensdagmiddag haar verjaardag in Meerstede viert voor medebewoners en thuiszorgmedewerkers. Burgemeester Eric van Oosterhout is dan al op bezoek geweest bij de vrolijke eeuwelinge. Haar verjaardag voor de complete familie wordt zaterdag 3 november gevierd in het Engels theehuis Twessers. In het Rensenpark worden ruim honderd familieleden verwacht om te proosten op de geliefde jarige - die houdt van zoetigheid - in hun midden. Dat komt wel goed met onder meer een high tea in Twessers.

Coba Wolters zag het levenslicht in Klazienaveen-Noord, was dochter van een bakker en kreeg samen met haar echtgenoot Auke zes kinderen. Volgens schoondochter Ryan Schepers bracht Auke zijn geliefde Coba ‘s avonds thuis, maar mee naar binnen ging hij eerst niet. “Dat gebeurde destijds niet”, weet Coba nog als de dag van gisteren. “Als het nu een vriendin was... Dan was het anders geweest.”

Na het huwelijk woonden Auke en Coba een paar maanden bij de ouders van Coba in huis. Andere woonplaatsen waren daarna Klazienaveen, Emmer-Compascuum en Emmen. Auke werkte in het onderwijs en ook als ambtenaar op het Emmer gemeentehuis. Hij kwam te overlijden in 1987.

Oss

Coba was volgens haar kinderen een begenadigd naaister. Oude kleren van haar moeder nam zij onder handen met de naaimachine om kleding te maken voor haar kinderen. In lang vervlogen tijden ging Coba samen met haar man naar een broer van Auke. De reis ging per fiets - compleet met een aantal overnachtingen - naar Oss. “Dat was normaal in die tijd”, vertelt Coba. De honderdjarige vergeet ook de reis met haar schoonzus naar Noorwegen niet meer. In dat land woont haar lievelingsnicht Coby nog altijd en zij is er poppenspeelster.

Coba is al lange tijd weduwe. Na het overlijden van Auke pakte zij de draad weer op. De Emmense volgde Engelse lessen, deed aan gymnastiek en ging op volksdansen. Vele jaren later zijn met scrabble en zingen nog twee hobby’s over en daar weten ook haar dertien kleinkinderen en acht achterkleinkinderen over mee te praten.

Hét geheim van Coba? “Gewoon doorleven. Ik heb al die tijd een goed leven gehad en maak me niet druk om dingen die niet leuk zijn.”