Celine Feijen maakt zich op voor WK Pencak Silat

EMMEN

Celine Feijen (19) uit Emmen vertegenwoordigt van 11 tot en met 17 december in de gewichtsklasse dames 60 tot 65 kilo Nederland op het wereldkampioenschap Pencak Silat in Singapore. De hbo-studente Social Work heeft de laatste maanden hard getraind om haar droom te verwezenlijken. Met nog maar zes weken te gaan is ze in volle voorbereiding op het grote toernooi.

De tiener kwam acht jaar geleden met de Aziatische verdedigingssport in aanraking. Na 7,5 jaar les en vele overwinningen op nationale en internationale toernooien is ze de vereniging in Emmen letterlijk ontgroeid. “Ik zat aan mijn top en had geen sparringpartner van een hoger niveau om mij verder aan op te trekken”, zegt Feijen. “Via het nationaal team van de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF), waarin de top van Nederland maandelijks traint, ben ik in contact gekomen met trainer Dennis Scholten van Pencak Silat Leeuwarden. In goed overleg heb ik begin dit jaar besloten om bij deze vereniging de trainingen voort te zetten.”

In aanloop naar het WK is inmiddels de trainingsintensiteit opgevoerd naar vier keer per week. Op maandag en donderdag in Leeuwarden, op zaterdag middels een bootcamptraining bij Studio Omdat in Emmen en tussendoor hardlopen om de conditie goed op peil te houden. “Dat is af en toe een heel gedoe met reizen tussen Emmen, Groningen en Leeuwarden. Gelukkig heb ik binnen de Hanzehogeschool inmiddels een topsportstatus, wat betekent dat waar nodig mijn studieactiviteiten om het WK heen kunnen worden gepland.”

Reis en verblijf

Om goed geacclimatiseerd te zijn bij aanvang van het toernooi vertrekt het Nederlands team al op zaterdag 8 december vanaf Schiphol naar Singapore. Gemiddeld is het daar 30 graden en is er sprake van een hoge luchtvochtigheid. Het team verblijft in het spelershotel in hartje Singapore en het toernooi wordt gehouden in het nabijgelegen nationale stadion. Omdat Pencak Silat in Nederland relatief onbekend is, moeten alle reis- en verblijfskosten door de deelnemers zelf worden betaald.

Pencak Silat Leeuwarden, die met Celine Feijen, Remi Grooten en Jeroen Oostema drie clubleden naar het WK ziet gaan, wil hierin voor een deel tegemoetkomen door het opzetten van een sponsoractie. Hiervoor is een club van donateurs in het leven geroepen. Bedrijven - en ook particulieren - uit Emmen en omgeving die Celine Feijen en ook de andere twee topsporters een warm hart toedragen, kunnen voor minimaal tien euro de deelnemers steunen. In ruil hiervoor worden ze via een WhatsApp-groep in de voorbereiding en tijdens het WK op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie staat op www.pencaksilatleeuwarden.nl.