Emmer duikers maken jeugd enthousiast

EMMEN

Duiken is Robbert Jan Borger met de paplepel ingegeven en om zijn passie over te brengen op de jeugd organiseerde hij samen met De Emmer Duikers vorige week in de herfstvakantie een duikmiddag voor de jeugd. Dit deed de vereniging in het Aquarena zwembad in Emmen. Alle kinderen vanaf acht jaar die kennis wilden maken met het duiken konden onder leiding van De Emmer Duikers met perslucht onder water duiken.

Zelf was Borger twaalf jaar toen hij voor de eerste keer ging duiken. Zijn vader had bij de brandweer in Amersfoort het duikteam opgericht en een bijdrage geleverd aan het duikteam van de landelijke brandweer. Daarnaast gingen zijn ouders tijdens de vakanties vaak duiken. Borger: „Als kinderen stonden wij te popelen tot wij ook mochten duiken. Op mijn twaalfde was het dan uiteindelijk zover dat ik ook mee mocht onder water.” Het mooie aan duiken is volgens Borger, die zelf herstellende is van een burn-out, de rust onder water. “Onder water heb je totale ontspanning, je hoort er alleen je eigen ademhaling en de natuur is er zo mooi.” Op dit moment is hij bezig met het volgen van een opleiding tot duikinstructeur.

Malediven

Samen met zijn echtgenote, Jolanda, heeft hij veel gedoken in exotische oorden zoals Curaçao, Aruba en Egypte. Een van de laatste buitenlandse trips was drie weken geleden. Dit was een duiksafari naar de Malediven. Hier heeft hij onder meer gedoken tussen de zogenoemde verpleegsterhaaien, walvishaaien en grijze rifhaaien. Deze haaisoorten zijn tussen de drie en negen meter lang. Borger: “De verpleegsterhaaien zwemmen in groepen van wel veertig stuks bij elkaar en liggen op vijftien meter diepte van de zeebodem. Daar ben ik tussendoor gezwommen en heb deze geknuffeld en ernaast gelegen”. Ook dichter bij huis in plassen en zandafgravingen wordt regelmatig gedoken. Ook heel mooi, maar wel een tikkeltje anders.