Burgemeesterscolumn: Politiepetje af

Eigenlijk weet ik amper meer hoe het vroeger was. Toen ik nog geen gemeentesecretaris of burgemeester was. Dat is al gauw vijftien jaar geleden. En dat ik dan vertel: “Er was nog eens een tijd dat ik niet 24 uur per dag die telefoon bij me had”. Nu weet ik niet beter. Maar toen ik in 1994 (opa vertelt) ging werken bij het Ministerie van Onderwijs kreeg ik een ‘autotelefoon’. Dat was een telefoon die drie keer zo groot was als het huidige model. In de auto kon je ermee bellen met een apart hoorntje. Ongeveer tien jaar later was het apparaat een stuk kleiner en werd ik geacht hem permanent ‘op zak’ te hebben. Als burgemeester weet ik al helemaal niet beter. Altijd die telefoon bij me, al is het maar om in verbinding te blijven met de politie.

In de afgelopen week is die verbinding wel heel letterlijk; elke dag heb ik de politie om me heen.

Op maandag ga ik met de politiechef van Emmen naar een studiemiddag over de politie. We studeren heel wat af, maar vaker apart dan gezamenlijk. Nu is alleen de heen- en terugreis al nuttig, omdat we samen heel wat te bespreken hebben. Dat praat toch anders dan in de gebruikelijke vergadering op maandagochtend.

Op dinsdag kom ik twee wijkagenten tegen in een dorpen- en wijkenoverleg in Barger-Compascuum. Die wijkagenten zijn voor elke burgemeester goud waard: ze zijn onze ogen en oren. Ik kom er in de gemeente heel wat tegen. Soms zomaar in het voorbijgaan, vrolijk zwaaiend. Vaker in het werk, vol toewijding bezig met belangrijke zaken.

Een dag later praat ik bij met de politiechef van Drenthe, net als onze Emmer chef een vrouw. Dat doet er niet toe, maar ik weet zeker dat de gemiddelde lezer bij politiechef snel een man voor ogen heeft. We hebben het over de hoofdlijnen van ons veiligheidsbeleid. Emmen is een veilige gemeente, maar dat neemt niet weg dat ook onze politie niet verlegen zit om werk.

Donderdagavond ben ik uitgenodigd op het stadion De Oude Meerdijk. Dit keer gaat het niet om een potje voetbal, maar het heeft er wel mee te maken. De Mobiele Eenheid oefent in het bestrijden van supportersrellen. De ‘supporters’ zijn leerlingen van het Drenthe College. Ze hebben er lol in om het de ME niet al te makkelijk te maken. Ik volg de diverse opstootjes vanuit de zijlijn, de commandowagen en de centrale post in het stadion. Ik ben onder de indruk van het vakmanschap. Ga er maar aan staan om zo’n losgeslagen meute in het gareel te krijgen.

Ik sluit de week af in Drachten waar een deel van de Noordelijke burgemeesters vergadert met de politiechef van Noord-Nederland. We hebben het over grote zaken als de politiesterkte en ondermijning. Belangrijke thema’s. Moet ook gebeuren. Maar het echte werk gebeurt door die tientallen agenten die zeven dagen in de week 24 uur per dag voor ons Emmenaren in touw zijn. Als ik een pet had, nam ik hem af.

Burgemeester
Eric van Oosterhout