Axman Challenge gaat terug naar de natuur

EXLOO

Een Axman is een man met een bijl, een houthakker dus. Iemand die zijn dagen in de vrije natuur doorbrengt. De Axman Challenge in Exloo gaat op zondag 28 oktober ook terug naar de natuur. De obstaclerun kent namelijk geen obstakels meer op straten of op pleinen, maar deze staan nu opgesteld in de vrije natuur.

De organisatie is maandenlang bezig geweest om een uiterst uitdagend parcours met daarin veel uitdagingen in water in kaart te brengen in de bossen rondom Exloo. Daarin is ook een stukje heide in meegenomen. “We willen Exloo graag eens een keertje van een andere kant laten zien”, zegt Jan Schutrups. “We kunnen nu al zeggen dat Exloo meer geheimen gaat prijsgeven dan ooit tevoren. De deelnemers krijgen veertig hindernissen voor de kiezen.”

Zo is de start en finish verplaatst van het centrum van Exloo naar hunebed D30 midden in het Exloër bos. Schutrups: “Alles staat dit keer in het teken van groen. We zijn erin geslaagd om de Koninklijke Landmacht voor ons evenement te interesseren. Ze komen met groene legertrucks en -tenten. Ook Staatsbosbeheer is aanwezig.”

Neergestort

De sporters komen langs de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse bommenwerper - een B24 Liberator - is neergestort, langs verborgen vennetjes in het bos, er worden grafheuvels gepasseerd en een deel van het parcours loopt over de voormalige motocrossbaan De Zeven Heuveltjes.

De afstanden van de Axman Challenge zijn 6,66 en 13,13 kilometer. Op elke 500 meter ligt een obstakel. De ouder- en kidsrun bedraagt 6,66 kilometer. Voor aanvang doen Kevin van Wieren en Robert Smit een warming-up met alle deelnemers.

Het terrein bij start en finish is in festivalsfeer. Woodcarvers maken houten bijlen voor kinderen, er is muziek en deelnemers kunnen zich na de finish schoon laten spuiten door brandweerlieden.

Sporters kunnen zich tot 24 oktober aanmelden via www.axmanchallenge.nl. De eerste start is om 13.00 uur.