Was die olifantenhereniging in Wildlands wel zo slim?

EMMEN

Wildlands zelf sprak van iets unieks en dat schijnt de olifantenhereniging eerder deze week ook te zijn. Maar heeft het park er wel goed aan gedaan? Vaste olifantenvolgers zijn niet blij.

Voor sommigen voelde het als de tranentrekkende kerstspecial van All You Need Is Love: de familiehereniging van de olifanten in Wildlands. Begin deze week liet het park de kudde twee eerder verstoten olifantenpubers lijf aan lijf ontmoeten. Uniek, zegt het park, want nergens in Nederland worden twee olifantengroepen gehouden en kan zo’n natuurlijke situatie worden nagebootst. Wanneer puberende mannetjes te vervelend worden, gooit de oudste olifantenvrouw ze uit de groep en gaat het dier op transport naar een andere dierentuin. Ze zullen hun familie nooit meer zien. De werkwijze in Emmen was daarop geen uitzondering.

Hoewel olifantenverzorger Henry Hoekstra maandag van een positieve ontmoeting spreekt, leek het daar die dag allesbehalve op. De kudde nam zo nu en dan rap de benen en één van de pasgeboren jongen kreeg zelfs een forse trap. Vaste bezoeker en olifantenvolger Annelies Verbeek spreekt er schande van. Ook op social media uit ze haar ongenoegen, waar ze kan rekenen op veel bijval. “Dit is tegennatuurlijk”, weet ze. “Er ontstaat onrust in de groep. Het jongste vrouwtje en de kleintjes worden niet ontzien. Olifanten keren in het wild zijdelings terug bij de kudde, niet op deze manier. Twee olifanten zijn broer en zus. Is inteelt soms de bedoeling?”

Tegennatuurlijk

Een storm in een glas water of bleek deze hereniging toch niet zo’n goed idee? Bij Wildlands snappen ze de angst en woordvoerder Hanneke Wijshake noemt het zelfs tegennatuurlijk dat de dieren zó dicht bij elkaar kunnen komen. Toch spreekt ze ook van een verrijking. “In het wild leven olifanten in een ‘flexibele kudde’. Soms haakt er wat aan, soms loopt er weer wat weg. Het is hartstikke goed dat dit is nagebootst. De olifanten in het park blijven ook niet van tijd tot tijd bij elkaar. Voorlopig blijft het hierbij.”

Dat de drieste olifantenpuber maandagmorgen de beuk erin gooide, is volgens Wijshake ‘gewoon een krachtmeting’. “De begroeting begon lieflijk, waarna de leidster van de kudde duidelijk moest maken wie de baas is. Net als toen het jong een schop kreeg, stelde ze gelijk orde op zaken. Dat het jong werd aangepakt, is helemaal niet erg. Sommige bezoekers vermenselijken dierlijk gedrag. Ik snap dat wel. Wij mensen schoppen ons kind toch ook niet? Maar zo moet je dat niet zien.”

Incestueus

Bij Wildlands zeggen ze dat er uiteindelijk ‘niks geks’ is gebeurd. Ook geen incestueuze dekking tussen broer en zus. Wijshake: “We willen graag dat onze derde olifantenkoe een jong krijgt, maar dan wel van onze volwassen bul, die vader is van de twee kleintjes. Geen van de dames is in cyclus en kan nu dus niet zwanger worden. Ook daarom kon deze ontmoeting gewoon plaatsvinden.”