Marianne Rolink al veertig jaar meegaande juf | Foto’s

KLAZIENAVEEN

Veertig jaar werken in het basisonderwijs. Die mijlpaal bereikte Marianne Rolink-Wessel donderdag in Klazienaveen.

Door Kristian Elders

De 59-jarige Klazienaveense houdt van haar werk in het grootste buitendorp van de gemeente Emmen. De katholieke Sint-Henricusschool in haar woonplaats is het domein van de juf, die er groep 6 onder haar hoede heeft. In dienst van Stichting Primenius - een fusie van Stichting Fidarda en Stichting Katholiek Onderwijs Drenthe - geeft zij alweer dertien jaar lang les in de Sint-Henricusschool. “Hiervoor werkte ik 27 jaar bij een Emmer basisschool, die tegenwoordig Kristalla heet”, vertelt de zeer ervaren Rolink.

Ooit liep zij stage bij de genoemde basisschool in de Vlinderstad, waar zij werd gevraagd om betaald te werken als kleuterjuf. “In die vroegere tijden was er bijna geen werk in het onderwijs. Eigenlijk had ik geen keuze en daarom zei ik direct ‘ja’.” De geboren Gietense en oud-Emmense wilde na al die jaren graag een nieuwe uitdaging. De cirkel werd rond voor Rolink, want zij keerde als juf terug op de Sint-Henricusschool waar zij in een grijs verleden zelf les kreeg.

Rolink vierde haar werkjubileum donderdag op school. De viering gaf haar ‘een speciaal gevoel’. De juf kreeg bij de sfeervolle school een warm onthaal van kinderen, collega’s en ouders. Van de erehaag werd Rolink ‘wel even stil’. De stukjes door alle groepen en de leuke cadeaus maakten de stralende dag compleet.

Festiviteiten

“Het vak lesgeven is erg mooi”, zegt Rolink na afloop van de festiviteiten. “Je moet dit werk ook leuk vinden om te doen en er vol voor gaan. Alleen op die manier kan ik het goed volhouden. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om het onderwijs in te gaan. Al op jonge leeftijd wilde ik juf worden.”

De leerkracht wil graag iets voor kinderen betekenen. Ook voor hen die het iets lastiger hebben. “Kinderen die meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is zó mooi om te zien.” Als juf Marianne is zij geen type die veel straf geeft. Rolink is liever wat meer meegaand. Op de Sint-Henricusschool gaf zij al die jaren les aan verschillende groepen. De laatste vier schooljaren heeft Rolink groep 6 onder haar hoede en zo nu en dan ook groep 8.

Daar waar het ene kind een aai over de bol nodig heeft, moet zijn of haar leeftijdsgenoot juist even gestimuleerd worden om aan de slag te gaan. Die afwisseling en dat kijken naar het individu zijn voor Rolink mooie onderdelen van haar baan. Zij werkt gewoon door daar in het centrum van Klazienaveen. “Zolang ik het volhoud en gezond mag blijven, want dat weet je nooit.”