‘Dat maakt ons mens’

EMMEN De organisatie achter het Zorghorloge heeft vorige week in samenwerking met winkeliers in de Emmer wijk Angelslo een brunch georganiseerd.

Door Sophie Bakker

In het winkelcentrum was het vorige week druk. Behoorlijk druk, mag je wel zeggen. Ouderen zaten met elkaar aan tafel te wachten tot de brunch ging beginnen. Om stipt 11 uur opende wethouder Robert Kleine de gelegenheid waarna hij ook nog even aanschoof. “De bedoeling is dat mensen met elkaar in gesprek gaan”, vertelt de 38-jarige Martine Bal namens de organisatie. Vanuit die gedachte ontstond de ‘kom-in-contact brunch’. “Tijdens de week van de eenzaamheid worden allerlei dingen georganiseerd. Wij van het Zorghorloge vinden het belangrijk dat mensen de verbinding met elkaar opzoeken. Daarom hebben we drie weken geleden besloten vandaag een brunch te organiseren voor eenzame ouderen.”

Eenzaamheid komt steeds vaker voor, weet Bal. Om dit op een luchtige en gezellige manier te verlichten leek een brunch haar een goed idee. “Mensen krijgen allemaal een sticker met een onderwerp waarover ze graag willen praten. Op die manier knoop je makkelijker een gesprek aan.” Ze noemt onderling contact goed. “En dan heb ik het echt over met elkaar eten en contact zoeken. Dat maakt ons mens.”

Boodschappen

John Berger (83) woont in Angelslo en noemde het fijn om mensen te ontmoeten tijdens de brunch. “Over het algemeen kan ik me best goed vermaken”, vertelt Berger. “Ik voel me bijna nooit echt alleen. Lezen, fietsen en tennissen vullen de tijd ook wel op. De brunch was erg gezellig.” Bijna elke ochtend gaat hij een kopje koffie drinken bij De Kamer in het centrum van Emmen. “Daarna ga ik even boodschappen doen en soms nog op stap.” Verder heeft de tachtiger genoeg familie, vrienden en kennissen om zich heen wat hem een prettig gevoel geeft.

Stientje Gangelhof (91) woont in Bargeres en vond het gezellig om met z’n allen te brunchen. Ze heeft al veel leuke gesprekken gehad met de vrouwen tegenover zich. De negentiger woont alleen, maar heeft geen tijd om zich eenzaam te voelen. Op haar leeftijd doet ze nog van alles. “Ik doe aan gymnastiek, gewoon in huis”, vertelt ze. Verder houdt ze van zingen, lezen en televisie kijken. “Ik ga wel eens een keer Emmen in, naar het tuincentrum of naar de markt om bloemen te kopen. Als ik eventjes niet zoveel te doen heb, ga ik bezig in mijn tuintje.”

Bal

Om 13.00 uur liep de brunch ten einde. Het was een gezellige dag, nieuwe contacten zijn ontstaan en er is veel gelachen en gegeten. “Door het organiseren van deze brunch zijn alweer zoveel verbindingen ontstaan. Als je samen iets wilt bereiken ontstaat er positiviteit onder mensen. En nu hopen we natuurlijk dat die connecties blijven”, besluit organisator Bal.