Sigrid's Garden tien jaar 'Het is mijn kindje'

EMMEN

Inloophuis Sigrid’s Garden bestaat volgende week woensdag tien jaar. Voor de initiatiefnemers Jaap Boer en Christa Jongkind een jubileum met twee kanten.

Door Vincent Trechsel

Tien jaar Sigrid’s Garden betekent automatisch tien jaar na het overlijden van hun dochter Sigrid, die in juni 2008 veel te jong aan de gevolgen van kanker overleed. In oktober zetten zij destijds het inloophuis op voor (ex-)kankerpatiënten, en hun naasten. Sigrid heeft zo’n huis tijdens haar ziekteperiode gemist en had graag de mogelijkheid gehad in een ontspannen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Boer: "Sigrid was een warme persoonlijkheid met een grote vriendenkring bij wie alles en iedereen ertoe deed. Niets was onbelangrijk. Grote blauwe ogen keken écht bij je naar binnen, een uitgestoken hand werd altijd aangepakt. Vanuit dit gedachtegoed hebben we het inloophuis opgezet."

Behoefte

Voor Jaap Boer is tien jaar Sigrid’s Garden ook een vorm van verwerken van verdriet. Ondanks zijn leeftijd – hij is nu 76 – is de Emmenaar niet van plan achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. Gelukkig, vindt Boer, kan het inloophuis leunen op 25 vrijwilligers. Mensen die de gasten een warme ontmoetingsplek bieden. Hoe ga je met de bezoekers om, waar heeft de gast behoefte aan, hoe pak je het allemaal aan? Een deel van de vrijwilligers – allen worden opgeleid – is ervaringsdeskundige op het gebied van kanker. "Het is ook voor hen soms best confronterend", weet Boer. "Het doet soms herinneren aan je eigen ellende. Dat is vrij pittig, maar ze doen het allemaal heel goed. Zonder hen kunnen we de tent wel sluiten."

Boer zelf is bijna de helft van de tijd bezig geld binnen te halen. Om de boel draaiende te houden moet er jaarlijks 45.000 euro op tafel verschijnen. Iets wat hem dus al tien jaar lukt. Maar makkelijk gaat dat allemaal niet, omdat het inloophuis afhankelijk is van giften en sponsoring. Het wordt voor het gezicht van het inloophuis steeds zwaarder om meerdere ballen in de lucht te houden, want er moeten bijvoorbeeld ook relaties worden opgebouwd met ziekenhuizen, buurtzorg, de huisartsen. Plekken waar kanker ook een prominente rol kan spelen, is het inloophuis met het oog voldoende nazorg een waardevolle hulpverlener.

Overgedragen

Met evenveel passie werkt Boer iedere week bijna fulltime voor Sigrid’s Garden, maar wie goed luistert, hoort hem tussen de regels door bezig zijn met zijn eigen toekomst bij het inloophuis. Een toekomst zonder hem… Het stokje moet een keer worden overgedragen. "Het is mijn kindje… ook in letterlijke zin. Soms geeft het mij wat spanning, maar eens moet ik het gaan loslaten."

Bij het tienjarig bestaan wordt 13 oktober van 14.00 tot 17.00 uur stilgestaan in het inloophuis aan de Weerdingerstraat 252C in Emmen. Het inloophuis kan altijd hulp van extra vrijwilligers gebruiken.