Dierendag met roofvogels bij Holdert

Emmen

De bewoners van Holdert in Emmen maakten een bijzondere dierendag mee: eentje met een viertal roofvogels. En dat vonden de ouderen indrukwekkend.

Uilen, een buizerd, een torenvalk en een woestijnhavik. Dat zijn niet direct de dieren waar je aan denkt op dierendag. Erg aaibaar zijn ze namelijk niet. Toch werden bewoners van Holdert in Emmen op dierendag getrakteerd op een heuse roofvogeldemonstratie. Niet buiten, maar gewoon binnen in de ontvangsthal. Op dierendag bleek niets te gek.

‘Een beetje bang’

‘In het begin was ik wel een beetje bang’, zegt bewoner Lucina Geerling-Hilbers eerlijk. De indrukwekkende roofvogels vlogen op tien centimeter afstand over de hoofden van ruim zestig bewoners, naasten en medewerkers. Valkenier Marga Hueben van Valkerij De Valkenhof gaf ondertussen uitleg over de verschillende roofvogels die één voor één rondvlogen. ‘Wist je dat uilen geruisloos vliegen? Of dat de grootste oehoe van Europa een spanwijdte van bijna twee meter heeft?’

Van dichtbij

Al snel werden bewoners nieuwsgierig naar de vogels. Sommigen durfden zelfs van dichtbij mee te maken hoe de vogels vliegen en lieten ze neerstrijken op hun arm. ‘Ik durfde uiteindelijk de kleinere kerkuil wel op de hand te nemen’, vertelt Geerling-Hilbers trots. ‘Dat was helemaal niet zo spannend als verwacht. Ik vond het een mooie ervaring.’ De favoriet van bewoners was Indy, de grote Europese oehoe met prachtige kleuren en fel oranje ogen. Voor de stoere bewoners van Holdert was Indy toch iets te groot om zelf vast te houden. Dat mocht de pret niet drukken. Er zal in Holdert nog lang worden nagepraat over deze unieke ervaring op dierendag.