Christiaan Hindriks: ‘Doorbraak speler pure winst’

EMMEN

FC Emmen plukt de vruchten van de nieuwe talentendagen, want vier jeugdspelers versterken dit seizoen de jeugdopleiding van de eredivisionist.

Door Kristian Elders

Het gaat om Kaj Drenth (11), Tobias Swart (12), Nigel Teterissa (14) en Tyrell Strik (14). Kaj woont in Vries en deed mee aan een talentendag op de velden van vv Rolder Boys. Ook Tobias uit Groningen werd ontdekt bij Rolder Boys. De jonge Groninger Nigel viel op tijdens een talentendag bij vv DZOH in de Emmer wijk Rietlanden en Tyrell uit Groningen schreef zich in voor een talentendag bij vv Veendam 1894.

Rechtsbuiten Kaj speelt in de onder de 12 jaar selectie van FC Emmen en middenvelder Tobias behoort tot de selectie onder de 13 jaar. Middenvelder Nigel en ook Tyrell - hij kan uit de voeten in de spits en als middenvelder - spelen in de onder de 15 jaar selectie van de profclub. De vier voetballers deden eind vorig jaar mee aan de finale van de FC Emmen talentendagen in stadion De Oude Meerdijk.

Het resultaat daarvan was voor het viertal een stage als jeugdspeler van FC Emmen in het voorjaar. Die stage beviel zo goed dat Kaj, Tobias, Nigel en Tyrell zich aansloten bij de jeugdopleiding van de club in het rood en wit. “Wel was er eerst een gesprek - ook samen met de ouders - over wat onze jeugdopleiding inhoudt”, weet Christiaan Hindriks te vertellen. De Emmenaar staat bij FC Emmen op de loonlijst als coördinator van de jeugdopleiding.

Tyrell, Nigel en Tobias gaan ondertussen naar de middelbare school. Het Emmer Carmelcollege heeft een afdeling voor topsporters in de dop en is op slechts vijf minuten fietsen van het stadion. Roosters kunnen worden aangepast, zolang de school en FC Emmen maar niet onder elkaar lijden. Samen met Alex Scheper - hij is het eerste aanspreekpunt voor sporters op het Carmelcollege - probeert Hindriks alles in goede banen te leiden. De insteek is dat elke jeugdspeler van FC Emmen de school verlaat mét diploma. Scheper zorgt er bijvoorbeeld voor dat een voetballer die met de nationale selectie onder de 15 jaar moet trainen, die dag vrij krijgt van school.

Onmogelijk

Terug naar de talenten, die FC Emmen probeert op te pikken in het verzorgingsgebied van de club. Het is volgens Hindriks onmogelijk om met het eigen scoutingsapparaat de complete regio in beeld te brengen. “Het is niet te doen om de beste voetballers zomaar even te vinden”, zegt hij. “De talentendagen zijn daarom een mooie aanvulling. Daar komen spelers die ook echt graag willen.”

Hindriks spreekt over de talentendagen als een welkom verlengstuk van de jeugdopleiding. “Een mooi initiatief waar gerichte scouting niet aan te pas komt, maar het belangrijkste is dat kinderen plezier hebben. Er is geen drempel en iedereen kan meedoen. Breekt er een speler door? Dat is pure winst.”

FC Emmen richt zich met de scouting in beginsel op het kerngebied, dat bestaat uit de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Als coördinator van de jeugdopleiding regelt Hindriks alles wat niet met het voetbal te maken heeft. Voor het voetbalgedeelte is René Grummel de aanwezen man als hoofd van de jeugdopleiding. “Ik regel onder meer het materiaal voor de trainingen en wedstrijden en onderhoud de contacten met school, ouders en de nationale voetbalbond”, zegt Hindriks.

Het is behoorlijk hard werken voor Hindriks, die enige jaren geleden begon als wedstrijdsecretaris bij FC Emmen. Het ene moment is hij bezig met het bestellen van ballen en een dag later praat hij met leerlingen over de vorderingen op school. Geen dag is dus hetzelfde voor Hindriks, die zijn baan als ‘leuk en uitdagend’ omschrijft. “We willen beter worden als relatief kleine jeugdopleiding en op voetbaltechnisch gebied doorgroeien.”

Talentendagen

De komende talentendagen van FC Emmen worden gehouden van maandag 22 tot en met vrijdag 26 oktober bij achtereenvolgens FC Assen, FC Klazienaveen, SJS in Stadskanaal, SV Gramsbergen en Drenthina in Emmen. Meer informatie over aanmelden staat op www.fcemmen.nl/talentendagen.