Nieuw Nederlands-Duits cultuurproject

COEVORDEN/RHEDE

In de regio Emsland, Grafschaft Bentheim en Drenthe is het startsein gegeven voor het project Grenzkultur, een project rond het immaterieel erfgoed in de 21e eeuw. Meer dan dertig partijen in Duitsland en Nederland werken de komende maanden samen aan kleine en grote evenementen rond de thema’s ruimte, taal, ambacht en feesten. De samenwerking resulteert in tentoonstellingen, podiumactiviteiten, actiedagen, films, workshops en publicaties die tot eind 2019 aan het publiek gepresenteerd worden.

In Nederland wordt in het kader van het thema Feesten op 29 september de expositie Achter wal en grachten geopend in het Stedelijk Museum Coevorden. Kenmerkende elementen en tradities uit de vestingsteden Coevorden en Lingen worden aan de hand van historische voorwerpen en afbeeldingen getoond. Later dit jaar is er in Coevorden de theatrale voorstelling De IJzerkoekenoproer.

Het project GrenzKultur is eerder deze maand in Duitsland van start gegaan met de landing van een UFO op de Rheder Markt in Rhede (Emsland). Een actie die symbool staat voor een nieuwe, innovatieve aanpak om de aandacht op het immaterieel erfgoed te vestigen. Er waren verder podiumoptredens van streektaalartiesten, maar ook interactief kindertheater en moderne performances, een markt en demonstraties van de traditionele smederij.

Tijdens het evenement vonden Nederlandse en Duitse optredens plaats. Geert Nieuwenhuis verzorgde een kledingconference, waarbij hij gebruik maakte van verkleedkist met traditionele klederdrachten en de band Het Kanaal bracht Nederpop in een Duits jasje ten gehore.