‘De koning heeft genoten’

WEITEVEEN

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft samen met schaapherder Luuc Bos de nieuwe schaapskooi in het Bargerveen geopend. De schaapskooi, die onderdak biedt aan ruim 1000 schapen en 110 runderen, wordt gezien als kroon op de natuurontwikkeling in het Bargerveen.

Door Vincent Trechsel

Met overtuiging trekt de koning het houtblok weg, zwiept de deuren open, maakt ruimte voor de schapen… maar… de schapen blijven staan. Een verwelkomend handgebaar en een buiging van Zijne Majesteit brengen daar zelfs geen verandering in. Wijde armen en twee harde handklappen wel. Het is voor elke Drent mooi om te zien hoe de koning geniet. Zien ze van Blauw Bloed ook. En de collega’s die de koninklijke familie op de voet volgen, kunnen het weten. Zij hebben al meerdere malen een verveeld koningsgezicht vastgelegd na het zoveelste bezoekje aan mandenvlechters die denken iets nieuws aan de koning te vertellen.

En niet dat een schaapskooi nieuw is, maar deze in Weiteveen is toevallig wel de grootste van Nederland. En dat in een bijzonder gebied als het Natuurpark Moor-Veenland, zoals het grensoverschrijdende natuurgebied eigenlijk heet. O, en de schaapskooi is geïnspireerd op de beroemde tekening de Plaggenhut van Vincent van Gogh. Reden genoeg voor koninklijk bezoek en reden genoeg voor lachende gezichten.

Bordercollies

Samen met herder Luuc Bos drijft de koning de schapen het veen op. Daar worden de wollige dieren nauwlettend in de gaten gehouden door de herder en zijn twee intelligente bordercollies. Geen schaap wijkt af van hun zijde, iets wat de honden die ochtend ook al presteerden. Een aantrekkelijk schouwspel tussen hond en schaap heette de koning namelijk welkom in Drenthe. Nog voordat Koning Willem-Alexander de schaapskooi aandeed, werd hij bij het Aardkundig Monument – verderop in het Bargerveen – ontvangen door een vijftigtal schapen, een toevallig passerende basisschoolklas van de Banier uit Zwartemeer en door Bert van Guldener en gastvrouw Nynke Houwing.

Wanneer Van Guldener – hij is projectleider bij Prolander dat zich inzet voor waardevolle natuurgebieden – richting de windmolens in het oosten wijst en vertelt dat het meest gave en grote hoogveengebied ook Duitsland beslaat, sluit de koning even z’n ogen. Dit verhaal en het Aardkundig Monument, dat aangeeft dat een gebied ‘bijzondere aardkundige waarden’ heeft, vindt de majesteit heus interessant, maar jemig, wat is dat felle ochtendzonnetje op het gezicht lekker zeg. Zeker na die autorit van 2,5 uur.

Huifkar

Ondertussen staat de Veenland Express klaar. Een huifkar, dubbeldeks, die de koning door het Bargerveen leidt. Gedeputeerde Henk Jumelet en burgemeester Eric van Oosterhout zitten al klaar. Bovenin. Ze hebben er zin in. Door het gangpad gescheiden, neemt de koning plaats naast hen. De tractor trekt de huifkar het veengebied in. De koning zit aan de goede kant, want het zonnetje schijnt ook hier heerlijk in zijn gezicht. Prinsheerlijk tuurt de koning de verte in over de drassige hoogveenvlakte.

Bij de schaapskooi begint de spanning inmiddels wat toe te nemen. De koning zou er al moeten zijn, en koningsbezoeken worden doorgaans minutieus afgewerkt, lijken de honderden toegestroomde mensen ook te weten. Het is inderdaad wat ongebruikelijk, maar de planning loopt uit. „De koning geniet, hij neemt vandaag graag overal wat meer tijd”, licht Kamerheer Mas Boom toe, die de koning adviseert, begeleidt en soms zelfs vertegenwoordigt.

Schaapskooi

Wanneer de Veenland Express aankomt, worden de mensen onrustig. „Daar komt ‘ie”, vertelt iedereen elkaar. „Leve de koning”, roept een uitzinnige man wanneer de koning uitstapt. De koning klapt, het volk klapt. De koning zwaait. Sommige mensen zwaaien terug. Schaapsherder Luuc Bos ontvangt Zijne Majesteit en begeleidt hem de schaapskooi in. Belangrijke mensen waaronder Gedeputeerde Jumelet houden daar een praatje. De koning luistert aandachtig, maar lijkt in gedachten al bij zijn klus van zo meteen te zitten: het vrijlaten van de schapen.

Aan Koning Willem-Alexander ligt het echt niet dat de schapen er niet vandoor gaan wanneer de deuren vorstelijk opengetrokken worden. Wellicht dat de dieren zich rot schrikken van alle nieuwsgierige ogen, de pers en al die camera’s. Wanneer er schot zit in de schapenstroom, wandelen herder Bos en de koning het gebied in, waar hij het restaurant Bij Wollegras ook een bezoekje brengt. Ook dit duurt weer veel langer dan in het draaiboek staat.

Hier kom ik weg

Daniël Lohues – die het slotstuk van het koningsbezoek vormt – zit al klaar. Een thuiswedstrijd voor de Drentse zanger, die hemelsbreed nog geen kilometer verderop woont. Of hij nog even voor de camera van RTV Drenthe wil verschijnen. Goedgemutst vertelt hij dat het mooi is om voor de koning te spelen, maar dat hij niet extra zenuwachtig is, of zo. Hier kom ik weg, zingt Lohues. In het refrein klapt het publiek mee. De koning doet mee. Na het nummer schudden vorst en zanger elkaar de hand. Alle succes aan Lohues. Hij dankt vriendelijk.

De koning vertrekt en voor het publiek zet Ericaan Lohues zijn Prachtig mooie dag in. En een prachtig mooie dag was het zeker. Voor de mensen, de schaapjes en diens herders. Maar vooral voor Koning Willem-Alexander. Van Blauw Bloed zagen ze het al, maar ook Kamerheer Boom weet het zeker. „Alles klopte vandaag, met het goede weer als sausje over deze verder prachtige dag. De koning heeft genoten.”