Is er leven na de scheiding?

EMMEN

De Vrije Baptistengemeente in Emmen organiseert een programma dat gescheiden mensen wil ondersteunen en leert op te klauteren.

De ervaring van een scheiding is er een van intense pijn, alsof je hart gebroken wordt. Het kan daarom enige tijd duren voordat je je leven weer op orde hebt. Maar evengoed kun je voor de rest van je leven lopen met de schadelijke erfenissen van een scheiding. Van bitterheid, wantrouwen en eenzaamheid aan de ene kant, of hardheid en herhaling van gebroken relaties aan de andere kant. Omdat een herstelproces vaak moeizaam gaat en pijnlijk is, biedt de Vrije Baptistengemeente Emmen een programma aan dat daarbij kan helpen.

Programmaleiders Henk en Dineke Prins hebben zelf een scheiding meegemaakt en kunnen zich daardoor goed verplaatsen in de deelnemers. Beiden hebben een diep verlangen om mensen te helpen die door een echtscheiding of relatiebreuk heengaan of zijn heengegaan.

Verdriet

Henk: “Een echtscheiding grijpt enorm diep in in je leven. Het verdriet en de onmacht zijn groot en er zijn momenten dat je je erg eenzaam voelt. We willen daarom met dit programma naast mensen staan, hen helpen het verleden te verwerken zodat men beter kan functioneren en op een gezondere manier een nieuwe relatie kan aangaan”.

Edith Kroeze, zorgpastor van de gemeente: “De kracht van het programma zit hem in de verwerkingsgroep. Mensen ervaren dat ze er niet langer alleen voor staan. Men doet het samen met lotgenoten waarbij de herkenning bij elkaar van grote waarde is. Deelnemers hebben aan een half woord genoeg omdat ze weten hoe de pijn, het verdriet en de afwijzing voelen. Er wordt naar elkaar geluisterd en steun en bemoediging geboden”.

Opklauteren

Kroeze weet dat degene die een scheiding in gang zet vaak al veel verder in het proces is dan degene die het overkomt. Beiden gaan volgens de pastor op geheel verschillende manieren door een scheiding heen. “Toch geldt voor beide dat ze de weg omhoog weer moeten vinden. ‘Tegen de helling opklauteren’ is dan ook het eerste thema dat aan bod komt”.

Hoewel het programma op bijbelse grondslag is en wordt georganiseerd door de Vrije Baptistengemeente Emmen, is iedereen van harte welkom om mee te doen. Het programma start eind deze maand. Meer informatie of opgeven kan via www.vbemmen.nl/opnieuwopweg.