Kunstzinnige wandelroute door Schoonebeek

SCHOONEBEEK

Onder grote belangstelling opende cultuurwethouder Robert Kleine afgelopen vrijdag in Schoonebeek het project ‘Ontmoetingsverhalen’.

Samen met vier andere gemeenten kreeg Emmen subsidie om kunstprojecten voor ouderen te ontwikkelen. Wethouder Kleine legt uit: “De gemeente Emmen zet zich graag in om een ‘Age Friendly’-gemeente te worden en draait mee in de tweede serie van landelijke pilotprojecten.” Stichting De Kunstbeweging ontwikkelde hiervoor samen met Ellen Kroeze van Atelier Helderrood het project Ontmoetingsverhalen.

“Ach, wanneer ben je een zogenaamde oudere?” lacht Greetje Kuipers van De Kunstbeweging. “Dat is zo’n relatief begrip. Wij wilden gewoon een mooi aansprekend project ontwikkelen waarin we uitgaan van persoonlijke herinneringen van inwoners.” Kunstenares Ellen Kroeze en tekstschrijfster Elke Beekman zijn met Schoonebekers in gesprek gegaan en hebben hun verhalen opgeschreven. Aan de hand van de locaties waar die gebeurtenissen plaatsvonden zijn nu drie wandelroutes van diverse lengte gemaakt. Ook hebben de deelnemers gewerkt aan schilderijtjes waarop ze hun verhaal verbeelden. Met deze kunstwerkjes is een expositie samengesteld die momenteel te zien is in het Aole Gemientehoes in Schoonebeek.

Smartphone

Door heel Schoonebeek hangen routebordjes met daarop een QR-code. Met een smartphone kan deze QR-code gescand worden en dan opent zich een website waarop het verhaal staat dat bij de locatie past. “We wilden het gebruik van deze nieuwe technologie graag toepassen in dit project”, aldus Kuipers. “Tegenwoordig is het gebruik van de smartphone immers toegankelijk voor elke leeftijd en het is extra leuk om gebruik te maken van de mogelijkheden die dat biedt. Met je smartphone kun je bij het startbord bij het Aole Gemientehoes beginnen en Google maps leidt je dan door de wandelroute.”

Er zijn boekjes met de verhalen plus een routekaart verkrijgbaar bij het Aole Gemientehoes en ook bij de Tip in Emmen. Met deze routekaarten kunnen de routes dus ook gelopen worden als het niet lukt met de smartphone.