Kinderfysiotherapie Treant en Gehandicaptensport Emmen starten racerunnersgroep

EMMEN

Treant Zorggroep ontwikkelde samen met Gehandicaptensport Emmen een sportles racerunnen voor kinderen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking. Begin september vond de eerste training van het seizoen plaats op de atletiekbaan van de Sperwers in Emmen.

Auriske Vervloet - kinderfysiotherapeut bij Treant - benaderde Gehandicaptensport Emmen met het idee om een racerunners trainingsgroep te starten voor kinderen met een beperking. “Kinderen die bij ons therapie volgen en gebruik maken van een racerunner vinden dit erg leuk. Maar het liefste willen ze, net zoals hun broertje of zusje, sporten bij een echte sportclub.” Reden genoeg voor Vervloet om Gijs Jan Hooijer van Gehandicaptensport Emmen te benaderen. Daarna ging het snel.

Vlak voor de zomer vonden de eerste trainingen plaats. De trainingen worden verzorgd door Gehandicaptensport Emmen. Voor medische vraagstukken raadplegen de trainers de kinderfysiotherapeuten van Treant. “Als we bijvoorbeeld zien dat het minder soepel gaat met een kind, vraag ik Treant advies over wat we kunnen doen”, zegt Hooijer. Vervloet: “Racerunnen geeft de kinderen de vrijheid om te bewegen. Natuurlijk zijn ze beperkt, maar door de racerunner proberen we de kinderen toch maximaal te laten bewegen, binnen hun mogelijkheden. En dat is prachtig.”

Het hulpmiddel dat tijdens het racerunnen wordt gebruikt is een racerunner. Dat is een soort driewielloopfiets zonder pedalen en met een borststeun. De racerunner is speciaal voor kinderen of volwassenen met een lichamelijke beperking die moeite hebben met lopen of die afhankelijk zijn van een rollator of een rolstoel.