‘We bieden een luisterend oor’

EMMEN

De landelijke luisterlijn Sensoor houdt binnenkort samen met de Albert Heijn in Emmen een dag voor eenzame ouderen tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

Door Anna Sophie Bakker

“We merken bij de hulpdienst dat veel mensen eenzaam zijn. Het komt wel eens voor dat ouderen bellen met een zogenaamd probleem, terwijl ze eigenlijk gewoon een gesprekje met iemand willen omdat ze zich zo eenzaam voelen”, zegt de Emmense Annet Grasdijk (46), die medewerkster van de landelijke luisterlijn Sensoor is. Dit is een stichting waar iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek dag en nacht anoniem naar toe kan bellen. Voor eenzame ouderen wordt vrijdag 5 oktober een speciale dag georganiseerd. Op de planning staan een uitgebreide lunch en een uitje naar Wildlands.

Het is de bedoeling dat er mensen worden uitgenodigd die geen contacten hebben en bijna niet op straat komen. Emmenaar Willem Koper (66) - medewerker bij Sensoor - vertelt wat hij van het initiatief vindt. “Het is heel mooi en bijzonder dat we dit kunnen aanbieden aan de mensen”, zegt de zestiger. “We gaan het op een hele andere manier beleven. Een telefoontje is natuurlijk veilig. Het is nu dus maar de vraag of mensen zich open durven te stellen.”

Het heeft een reden waarom Annet Grasdijk werkt bij de hulplijn. Zo vertelt de medewerkster over haar eigen problematiek. “Zelf heb ik last gehad van een posttraumatisch stresssyndroom. Hier heb ik twintig jaar aan gewerkt. Op het moment dat ik daar weer bovenop was, wilde ik iets voor andere mensen betekenen.” Dit kan de medewerkster volgens eigen zeggen zeker nastreven met dit werk. Zij vertelt dat ze sommige dingen herkent van zichzelf. “Ik kan me dus erg goed inleven in deze mensen, waardoor ik ze goed te woord kan staan”, voegt Grasdijk toe.

Graadmeter

Willem Koper vertelt dat hij zich ontzettend rijk voelt qua gevoel. “Ik voel me echt op mijn plaats.” Ook is het net een graadmeter volgens Koper. “Zelf heb je ook wel periodes dat je in de put zit. Nu spreek je mensen die precies in jouw straatje passen omdat je het herkent.” Koper zegt dapper dat hij zich ook wel eens eenzaam voelt. Eerder heeft hij veel gehad aan gesprekken met mensen over zijn gevoelens, waardoor hij de mensen nu ook juist zo begrijpt. Dat eenzaam voelen heeft volgens Koper niets te maken met de ontmoeting met mensen om zich heen. “Het heeft meer met het innerlijke te maken, want zelfs in drukke gebieden kun je jezelf eenzaam voelen.” Op het moment dat Koper zich eenzaam voelt, laat hij dat gewoon toe. “Ik laat mijn verdriet zijn gang gaan. Als ik ga vechten tegen mijn eigen verdriet kom ik het morgen weer tegen.”

De medewerkers van de organisatie zijn het erover eens dat het heel triest is dat er zoveel ouderen zijn die zich eenzaam voelen. “Je komt er ook achter als je bij de hulplijn zit dat er zoveel meer eenzaamheid is dan iedereen denkt”, zegt Grasdijk. Het uitje naar Wildlands gaat één op één plaatsvinden. Er is daardoor genoeg ruimte om gesprekken aan te gaan. “We bieden een luisterend oor”, stelt Koper treffend genoeg. Hij hoopt dat met het organiseren van de dag de eenzaamheid onder ouderen verlicht kan worden. De medewerker betitelt de doelstelling voor deze dag als een dubbel gevoel. “Het is geven en krijgen, maar ik verwacht aan het eind van de dag een fijn gevoel te ontvangen.”