Nick Roelfsema ruikt kampioenschap

EMMER-ERFSCHEIDENVEEN

Nadat een jaar geleden de wedstrijd in Emmer-Erfscheidenveen voor de Molenaar NSF100 Cup geen doorgang kon vinden vanwege wateroverlast, waren de weergoden afgelopen zaterdag de coureurs beter gezind. Onder droge omstandigheden werden de races verreden waarbij koploper in de tussenstand Nick Roelfsema de beste zaken deed en Damian Boessenkool ondanks een blessure de schade wist te beperken.

Het asfalt van kartcircuit Pottendijk was nog ietwat vochtig op het moment dat de coureurs aan hun eerste training begonnen. Dat resulteerde in een paar onschuldige schuivertjes. De kwalificaties werden op een droge baan verreden en de rondetijden gingen snel omlaag. Roelfsema liet er geen gras over groeien en noteerde als enige een rondetijd onder de 49 seconden. Roy Klompmakers uit Nieuw-Weerdinge wist bij de voorgaande wedstrijd het podium te behalen en was erop gebrand om voor eigen publiek een goed resultaat neer te zetten.

De op een steenworp van het circuit wonende Klompmakers zou met een rondetijd van 49.5 vanaf de eerste startrij mogen starten met Boessenkool naast zich. Boessenkool kwam in de eindfase van de tweede kwalificatie ten val waarbij zijn hand ongelukkig op het asfalt terecht kwam en zijn duim achterover klapte. Met een zeer pijnlijke hand zou hij aan de eerste race beginnen. Twan Smits kwalificeerde als vierde voor een sterk rijdende Loris Veneman en Daniël Tappel.

Race 1

Roelfsema had een goede start en zat direct in zijn ritme. Met rondetijden waar niemand bij in de buurt kon komen, reed hij bij zijn achtervolgers weg. Halverwege de wedstrijd zette hij de snelste rondetijd op de klokken met een 48.7, bijna een seconde sneller dan tweede man Boessenkool. Ondanks de blessure aan zijn hand deed Boessenkool er alles aan om de aansluiting in het kampioenschap met Roelfsema te behouden, maar daarvoor moest hij in de eindfase de aanvallen van Klompmakers afslaan. Klompmakers had een matige start maar vocht zich door de wedstrijd naar voren en met nog een paar ronden te gaan nam hij de tweede plaats van Boessenkool over. Roelfsema had inmiddels al een voorsprong van een kleine tien seconden opgebouwd en was uit het zicht verdwenen. In de laatste ronde was de spanning te snijden en was het Boessenkool die het maximaal haalbare eruit wist te persen en Klompmakers inhaalde. Daarachter reden Twan Smits en Tappel hun eenzame race naar de vierde en vijfde plaats. Veneman werd knap zesde voor Bastiaan Visser en Kay van Steenbergen.

Race 2

Opnieuw had Roelfsema een goede start en al snel werd het duidelijk dat er het hele weekend geen maat op hem stond. Hij zou ook de tweede race winnen met een kleine tien seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Het gevecht achter hem ging wederom tussen Boessenkool en Klompmakers en zou tot in de laatste ronde spannend blijven. Opnieuw was het Boessenkool die in de laatste ronde in een ultieme inhaalactie de tweede plaats veilig wist te stellen. En net als in de eerste race reden Smits en Tappel onbedreigd naar een vierde en vijfde plaats. Maar daarachter was er een en al spanning: wist Veneman in de eerste race zesde te worden, nu kreeg hij bezoek van Dylan Czarkowski, die in de eerste race door een val een goed resultaat als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Nu lukte het hem wel om Veneman te verschalken en de zesde plaats op te eisen. Daarachter reden maar liefst zeven coureurs de hele race als aan een touwtje. Met nagenoeg dezelfde rondetijden was het uiteindelijk Maik Duin die achtste werd en Bastiaan Visser achter zich wist te houden. Een heel knappe prestatie werd neergezet door Thijs Westenbrink. Zijn negende kwalificatietijd was de beste tot nu toe en ook in de tweede race wist hij met een tiende plaats een Personal Best te noteren.

Roelfsema reed twee foutloze races en mocht voor het dagklassement de hoogste trede van het podium bezetten. Voor Boessenkool was het hoogst haalbare een tweede plaats en daarvoor moest hij zijn uiterste best doen om thuisrijder Klompmakers van zich af te houden. Dat is hem gelukt en dat bleek na de race des te knapper: voor alle zekerheid werd er een bezoek aan het ziekenhuis gebracht en daar bleek zijn duim gebroken te zijn. Desondanks is Boessenkool vastberaden om de laatste race van het seizoen aan de start te verschijnen. Roelfsema heeft 25 punten voorsprong in het kampioenschap en met nog vijftig punten te vergeven is de strijd nog open.

Roelfsema is blij met zijn voorsprong in het kampioenschap, maar ook een beetje verbaasd over zijn overwinning onder de rook van Emmen. “Ik wilde goede zaken doen voor het kampioenschap maar had van te voren niet verwacht dat ik hier zo snel zou zijn. Na mijn goede kwalificatietijden hoopte ik weg te kunnen rijden in de races en dan vooral in de tweede race, die zwaarder telt. Ik ben dan ook erg blij dat het gelukt is en kijk nu al uit naar de laatste race op 22 september in Berghem.”