Emmer Uitmarkt voelt als thuiskomen

EMMEN

In het Rensenpark was vrijdag, zaterdag en zondag van alles te doen en te zien tijdens de Uitmarkt Emmen, die veel bezoekers trok.

Door Anna Sophie Bakker

“Het is echt wel weer even thuiskomen hier. Hartstikke leuk dat de Uitmarkt hier georganiseerd wordt. Ik geniet ervan”, zegt Anneke Leinenga enthousiast. De 61-jarige was zaterdag een dagje op stap met haar zoon. De twee hadden het erg naar hun zin. Zij waren zeker niet de enigen die een plezierige tijd hadden in het Rensenpark. Het was namelijk een drukte van jewelste. Gelukkig ontbrak er nergens een glimlach. In het park lieten mensen zich van hun culturele kant zien. Er waren allerlei optredens, van amateurs tot bekende bezoekers. Aan diversiteit geen gebrek, want er was voor elk wat wils. Of je nou van dans of van literatuur houdt. Daarnaast was er kunst te zien en ontbrak de cultuur zeker niet. Dat is maar goed ook, want de Uitmarkt is het begin van het culturele seizoen.

In het Stadstheater waren zaterdagmiddag documentaires te bekijken. De eerste was er een met beelden die de bezoekers nog wel even bijblijven. Jan Oosting vertelde op indrukwekkende wijze over de geschiedenis van de oude dierentuin. De documentaire Herinnering en toekomst wisselde af met beelden van het heden en het verleden. Oosting vertelde historische verhalen bij locaties in de oude zoo die de bezoekers erg fascinerend vonden. Zo vertelt Leinenga dat ze de documentaire heel vernieuwend vindt. “Ik wist eigenlijk helemaal niet dat het park al zo oud is. Het is mooi om te zien dat de oude elementen behouden blijven, terwijl het park steeds weer anders vormgegeven wordt.”

Danshuis Noord had een complete danstheatervoorstelling voorbereid om aan het publiek te laten zien. De boodschap van het verhaal was dat de jeugd vandaag de dag zoveel met mobieltjes doet en dat dit niet altijd goede gevolgen heeft. De choreografie werd uitgevoerd door jonge dansers die met een voldane blik een buiging gaven aan het eind van het optreden. Daarna was het de beurt aan de dansers van Biodanza. Dit is een dansvorm waarbij de dansers improviseren. De bewegingen komen vanzelf tot stand door de muziek. Na een korte uitleg werden er vrijwilligers uit het publiek gehaald om mee te doen. Al snel stond er een groepje op het podium. De muziek was aanstekelijk, mensen in het publiek zaten stiekem een beetje mee te swingen. Dit optreden was anders dan alle andere, maar zeker niet minder.

Biodanza

Bram Broek (69) woont in Vlaardingen en vertelt trots dat zijn vrouw bij een shantykoor zingt. Wel had hij even tijd om tijdens haar optreden te vertellen wat hij van het Biodanza vindt. “Het was een beetje een huppelclub. Of zeg ik dat nu heel cru? Ik vond het wel leuk om naar te kijken. Je moet jezelf in ieder geval wel vrij voelen om zo te dansen. Dat kan niet iedereen.”

Tangarine is een bekend folkduo en alweer tien jaar actief. Na het optreden van de tweelingbroers Brinks was het publiek helemaal uitgelaten. Sander Brinks vond de sfeer erg goed. Hij was even bang dat het zou gaan regenen, maar dat bleef uit. “De zon kwam zelfs door! Het veld liep daarna echt helemaal vol”, zegt hij. De broers zijn al heel vaak in Emmen geweest. Ze vertellen dat het zelfs voelt als thuiskomen. “We weten hoe het hier is. Vroeger kwamen we vaak in de dierentuin. Zo lopen we nog langs de olifanten en nu staan we als twee wilde honden op een podium hier”, zegt Arnout lachend.

Arnout vertelt dat hij hoopt veel publiek te zien in het Atlas Theater. In december treden de broers daar namelijk op. “Dan eten we samen een oliebol.” Sander: “En trekken we ook de champagne open!” Er klinkt gelach. Dat het weer een mooie avond gaat worden zijn de muzikanten het wel over eens. Sander roept nog om de feestvreugde te verhogen dat Emmen drie dagen lang zonder enige twijfel de hoofdstad van Drenthe was. Dat is nog eens leuk om te horen!