Bijzondere aanwinst voor Smalspoormuseum

ERICA

Het Smalspoormuseum Erica heeft een bijzondere aanwinst weten te bemachtigen: één van de twee bekende Veldkampkluizen. Veldkamp was een van de grote verveners in de vorige eeuw. Rond 1925 begon hij ook een turfstrooiselfabriek in Schoonebeek en was destijds de grote concurrent van Griendtsveen.

De arbeiders die voor hem werkten, werden wekelijks uitbetaald en kregen hun geld in een loonzakje. Het salaris was ongeveer 9 gulden per week. De loonzakjes werden door de vervener Veldkamp bewaart in een van de twee kluizen. Een van deze kluizen is sinds zondag - met dank aan de Historische Kring Erica - te bewonderen in het genoemde museum.

Na een korte toespraak van oud-wethouder Ton Sleeking heeft Tonnie Veldkamp - een van de nakomelingen van Veldkamp - de officiële overdracht verricht door een oud loonzakje uit de kluis te overhandigen aan JohnMar Mulder, die de kluis restaureerde.

Een woordvoerder van het museum betitelt het nieuwe bezit historisch gezien als ‘zeer waardevol’.