Kunst in Emmen op putdeksels

EMMEN

De term Emmen Vlinderstad komt volgens de overleving uit de hoogtijdagen van het voormalige Noorder Dierenpark. De vlinder als herkenbaar symbool voor Emmen keert in veel vormen terug in het stadsbeeld van Emmen. Zo zijn de vlinders ook in de Emmer putdeksels gegoten.

Twee initiatiefnemers uit het Rensenpark - kunstenaar Ingo Leth van Galerie Bij Leth en zijn collega Gea Schippers van DrukDruk - gebruiken de druk, gemaakt met putdeksels, als basis voor schilderijen die uit Emmen komen, in Emmen gemaakt worden en het Emmer symbool uitdragen. De vlinders worden gecombineerd met beeldelementen van de kunstenaars. Voor Schippers is dat de hagedis gekko, het handelsmerk van Leth is de kraanvogel.

Symbool

Andere kunstenaars kunnen met hun eigen beeldelement aansluiten. De vlinders staan op alle werken als basis en symbool voor de Vlinderstad Emmen. “Op deze manier ontstaat een culturele samenwerking die zeer inspirerend en toch individueel in te vullen is”, laat Leth weten.

Op de weekmarkt van afgelopen vrijdag gaven de ambitieuze kunstenaars een demonstratie en presentatie. “De mensen waren zeer verrast”, zegt Leth. “Veel Emmenaren weten niet dat kunst op straat ligt.”

De bewerkte drukresultaten zijn te bewonderen in Galerie Bij Leth en bij DrukDruk in het Rensenpark.