BoekStart viert mijlpaal met actie

EMMEN

BoekStart bestaat tien jaar. Boekstart is het succesvolle programma van de bibliotheek dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Al ruim 10.000 BoekStartkoffertjes hebben via een Drentse bibliotheek baby’s bereikt. Om dit te vieren is er van 8 tot en met 29 september een actie waarbij vinders van een gouden wikkel een prijzenpakket ontvangen.

Om het succes van tien jaar BoekStart te vieren organiseren nagenoeg alle bibliotheken in Drenthe de Gouden Wikkel-actie. Wie in de actieperiode (van 8 tot en met 29 september) zijn of haar kind lid maakt van de bibliotheek en in het BoekStartkoffertje een gouden wikkel vindt, ontvangt een leuk prijzenpakket. Er zijn meerdere prijzen per gemeente te winnen, dus het loont in deze periode dubbel om het BoekStartkoffertje op te halen.

Boekstart

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Voorlezen versterkt bovendien de band met je baby. Vanuit deze gedachtes is BoekStart ontstaan, een programma waarin kinderen van 0 tot 4 jaar samen met hun ouders van boeken kunnen genieten. Vanaf het moment dat een kind drie maanden is, kun je samen al ‘speellezen’ (plaatjes kijken, praten en zingen).

Iedere baby die wordt ingeschreven als lid van de bibliotheek, ontvangt een gratis koffertje met boekjes. In de meeste bibliotheken is een speciale hoek met boeken voor baby’s. Ook worden er vaak voorleesuurtjes georganiseerd waar ouders en verzorgers met hun baby welkom zijn. In het BoekStart-project werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen.

Succes

Jaarlijks worden er in Drenthe zo’n 1.000 baby’s ingeschreven. Dat betekent dat er de afgelopen 10 jaar ruim 10.000 BoekStartkoffertjes zijn uitgereikt. Veel ouders/verzorgers komen daarna regelmatig in de bibliotheek om boekjes te lenen of mee te doen aan de voorleesuurtjes.