Gerda Cramer: ‘Laat elke dag een clown door Erica lopen’

ERICA

Gerda Cramer woont op Erica en is net 60 jaar geworden. De zelfstandig ondernemer is met haar bedrijf Re-Move trainer, coach en mediator. Lees meer over Gerda in deze Doorloper.

Een relatie?
“Er is sinds kort wel een heel speciaal iemand.”

Erica betekent voor mij...
“Ik woon nog niet zo lang in Erica, maar waar ik ook woon: het betekent voor mij thuiskomen. De mooiste sieraden in mijn huis zijn de vrienden die er komen.”

Als ik de baas van Erica zou zijn, dan...
“Zou ik een verrassende promotiefilm maken over wat Erica en omgeving te bieden heeft. Bij vriendinnen die al oma zijn is het Griendtsveenpark heel geliefd. En ik zou elke dag een clown door het dorp laten lopen, want één goede clown bevordert de gezondheid van een leefgemeenschap meer dan twintig ezels beladen met medicijnen.”

Vroeger ging ik altijd stappen in...
“Barger-Oosterveld. Mijn ouders hadden de Boogie Bar en daar was ik ieder weekend te vinden. Mooie tijden waar ik met veel plezier aan terugdenk.”

Als mijn favoriete sportclub wint, dan...
“Bij een zege van FC Emmen of SVBO schuif ik graag aan in de kantine.”

Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was...
“Tijdens de lagere school op een jongen uit de klas. Mijn eerste zoen kreeg ik in het fietsenhok, haha.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed...
“Ik lach elke dag. Ik ben een positief mens en hang graag de slingers op.”

En dat ik huilde ook...
“Het jaar 2016 was voor mij heel droevig, want destijds overleed mijn hartsvriendin. Ze is slechts 50 jaar geworden. Heel triest. Vaak huil ik ook van ontroering, van geluk en mooie muziek. Ik ben een gevoelig mens. Mensen, situaties en momenten kunnen me raken.”

Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is...
Het negerboek van Lawrence Hill. Dat is een meesterlijk geschreven epos, ontroerend en leerzaam. Verder veel boeken die mijn vakgebied raken zoals Superbrein van de arts Deepak Chopra en boeken van hoogleraar neurologie Rudolph E. Tanzi. Ook vind ik het interessant om biografieën te lezen. Deze heb ik op de plank staan van uiteenlopende individuen. Van Gorbatsjov tot André Hazes.”

Je kunt me wakker maken voor...
“Japans eten. Heerlijk!”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is...
“Altijd anders. Ik heb geen patroonmatig leven. In niets. Geen vaste tijden en geen vaste gewoontes. Het is steeds weer een verrassing wat er op mijn pad komt.”

Als ik niet in Erica zou wonen, dan...
“Woonde ik elders in de gemeente Emmen. Een stad lijkt me soms ook wel wat. Mijn dochters wonen in Enschede en Dubai. Dat bruisende vind ik ook leuk.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje...
“Actueel op dit moment is natuurlijk Maarten van der Weijden. Wat een geweldige zwemprestatie heeft hij geleverd! Er zijn zoveel mensen die er toe doen en zich inzetten voor de samenleving.”

Wat ik vroeger wilde worden, is...
“Dat wisselde nogal eens, want ik had geen specifiek doel. Was meer het type van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Ik heb veelzijdige dingen gedaan zoals secretaresse, inkoop en verkoop tot eigenaresse van een kledingzaak.”

Wat ik uiteindelijk geworden ben, is...
“Het heeft even geduurd, maar ik heb nu zeker weten mijn passie gevonden en ben al 25 jaar trainer, coach en mediator. Wat een prachtig vak, want mensen zijn zo verschillend en boeiend. Het grootste communicatieprobleem is dat we vaak niet luisteren om de ander te begrijpen, maar we luisteren om te antwoorden. Je kunt niet meer worden dan jezelf, maar je kunt wel meer jezelf worden. Hoe dichter je bij jezelf staat hoe verder je komt.”

Mijn hobby’s zijn...
“Op creatief gebied zoek ik meestal per seizoen iets anders. Schilderen, boetseren of pottenbakken, bijvoorbeeld. Ik reis vaak en laat mij dan graag verwonderen over de diversiteit van alle mensen. Ongeacht afkomst, cultuur, ras en niveau. En natuurlijk de pracht van wat de natuur ons te bieden heeft. De natuurreservaten in Afrika zijn zo indrukwekkend.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is...
“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat zijn mijn twee dochters Martine en Deveney. Zij vormen een continu hoogtepunt in mijn leven.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker?
“Een beter verleden krijgt niemand. Carpe diem. Het leven is zeer de moeite waard!”

Ook meedoen? Mail jouw verzoek naar: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.