Zeven voetbalclubs ondertekenen convenant

EMMEN

Zeven clubs uit de gemeente Emmen hebben dinsdagavond in stadion De Oude Meerdijk van FC Emmen de handtekening gezet onder het voetbalconvenant. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie.

Het gaat om de clubs SVBO, DZOH, Bargeres, Drenthina, Schoonebeek uit Nieuw-Schoonebeek, SWB (een samenwerking tussen de jeugd van vv Schoonebeek en SV Weiteveense Boys, red.) en FC Klazienaveen. Het convenant - een initiatief van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD) - moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat.

Sportwethouder René van der Weide van de gemeente Emmen toonde zich bij de presentatie vol lof over het samenwerkingsverband tussen HZOD en de deelnemende clubs. Hij noemde het belangrijk dat er van onderaf wordt gewerkt aan een goed sportklimaat dat de harten van sporters, bestuurders en ouders aanspreekt. Maar ook waarin iedereen zijn verantwoordelijk kent. “Op deze manier maken we het mogelijk dat iedereen zich kan ontplooien en kan genieten van de sport in de gemeente Emmen. Op welk niveau dan ook.”

Samenwerken

HZOD-voorzitter Theo Hein verwacht veel van het convenant. “Bottom up in plaats van top down. Dit moet breed gedragen worden en niet van bovenaf worden opgelegd.” Samenwerken kan volgens Hein op velerlei terrein. “Denk onder meer aan het werven en opleiden van clubscheidsrechters of het ondersteunen van scheidsrechterscoördinatoren. Uiteraard ligt het accent ook op eerlijk spel. Sport levert prachtige momenten open sport is leuk om te doen, maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag. Met dit convenant willen we ook een veilige en prettige omgeving creëren voor spelers, vrijwilligers, supporters en bezoekers.”

Na de pauze verzorgde Kevin Blom een lezing over zijn loopbaan als internationaal arbiter. Daarnaast schotelde hij de ruim honderd aanwezigen aan de hand van beelden een serie spelregelvragen voor.