Drie Taalhelden uit Zuidoost-Drenthe

WEERDINGE/WEZUP

In Gieten zijn dinsdagavond drie Drentse Taalhelden wereldkundig gemaakt. Zij tonen volgens Stichting Lezen & Schrijven een bijzondere inzet voor geletterd Noord-Nederland. De helden zijn Wout Ann Botter uit Wezup, Eric van Oosterhout uit Weerdinge en Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met bijvoorbeeld lezen, schrijven en rekenen. In totaal waren er acht kanshebbers voor de titel Taalheld. Harmes is gekozen als Taalheld in de categorie taalcursist vanwege zijn inzet als regionaal en landelijk taalambassadeur.

Botter is gekozen als Taalheld in de categorie taalbegeleider vanwege haar inzet voor het opzetten van een taalmaatjesproject bij Humanitas en haar actieve bijdrage in de ontwikkeling van het traject Meedoen in Coevorden. Het doel van dit traject is om zelfredzaamheid van vrouwen te verbeteren. Wegens afwezigheid heeft Gea Mepschen de taalprijs voor de inwoonster van Wezup in ontvangst genomen.

Bruggenbouwer

Eric van Oosterhout - in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Emmen - is gekozen als Taalheld in de categorie bruggenbouwer vanwege zijn voortrekkersrol in Drenthe. Als voorzitter van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe zet hij zich in om laaggeletterdheid en de aanpak ervan binnen Drenthe en daarbuiten op de kaart te zetten. “Dit had ik totaal niet aan zien komen, want het gaat niet om mij”, zegt Van Oosterhout. “Het is aan de andere kant prachtig dat ik de kans krijg om op een landelijke bijeenkomst meer te vertellen over het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe.”

Alle regionale helden zijn geplaatst voor de landelijke verkiezing in januari.