IJzerkoekenoproer in Stedelijk Museum

COEVORDEN

In het Stedelijk Museum Coevorden start zaterdag 1 september de tentoonstelling Het ijzerkoekenoproer in 1770 in Coevorden. Deze tentoonstelling is georganiseerd in de context van het overkoepelende ijzerkoekenoproer project.

In de tentoonstelling wordt nieuwe historische informatie gegeven door museumhistoricus Gerrit Kleis over deze volksopstand. Daarnaast zijn er diverse ijzerkoekenijzers te bekijken. Veel van deze ijzers worden uitgeleend door het Emslandmuseum in het Duitse Lingen.

Ook wordt het originele document uit 1770 getoond, dat destijds is uitgevaardigd door het stadsbestuur en waarin het verbod op het uitdelen van de ijzerkoeken op nieuwjaarsdag staat beschreven. Dit document is beschikbaar gesteld door het Drents Archief.

De tentoonstelling in Coevorden centrum loopt tot en met 27 januari volgend jaar.