Boeddhistische ganzenhoeder redt dieren uit Limburg

DALEN/EMMEN

Trizin Hof heeft met zijn Ganzenboederij in Dalen bijna 150 dieren kunnen redden van erbarmelijke verblijfsomstandigheden in een dierenwinkel in het zuiden van het land.

Op 29 juni 2018 diende Comité Dierennoodhulp samen met Akka’s Ganzenparadijs een klacht in bij de dierenpolitie met een verzoek tot handhaving over een dierenwinkel in Beek (Limburg, red.). Deze dierenwinkel adverteert met tal van dieren op Marktplaats. „Hoe erbarmelijk de dieren daar op de advertentie-foto’s gehuisvest zaten was schokkend”, zegt Trizin Hof, die in het Rensenpark in Emmen ook dieren opvangt.

Jonge gansjes

„Zo zaten jonge gansjes van tien weken oud met velen bijeen in een veel te kleine en lage kooi waardoor zij niet eens rechtop konden staan. Ook kon er geen natuurlijk gedrag worden vertoond. Ons handhavingsverzoek werd gelukkig serieus genomen en in de eerste week van juli bracht de dierenpolitie van Sittard deze dierenwinkel in Beek een bezoek”.

Een groot deel van de dieren bleek inderdaad zeer slecht gehuisvest en was bovendien ook nog eens erg ziek. Daarom werd er voor die dieren tot inbeslagname overgegaan. Rond de tweehonderd dieren werden er in totaal beslaggenomen. „Hercontrole volgt”, weet Hof.

Overleden

Dieren als ganzen, hanen en hennen eindigen na zo’n inbeslagname nog wel eens bij de poelier eindigen, dus Akka’s Ganzenparadijs is maar wat blij dat het de dieren in hun eigen bestand mocht opnemen. Door ziekte zijn inmiddals 46 dieren overleden.

Maar op dinsdag 28 augustus was het dan eindelijk toch zover: 151 van de inbeslaggenomen dieren, waaronder 113 hennen en hanen, 29 Japanse kwartels, 6 sierduiven en 3 jonge ganzen, kwamen aan bij Akka’s Ganzenparadijs om een nieuw leven tegemoet te gaan. Eigenaar Hof emotioneel: „Het is prachtig om te zien hoe de gansjes, die eerder in de dierenwinkel onder dieronwaardige omstandigheden gehuisvest zaten in een veel te kleine draadgazen kooi, nu al parmantig over het erf wandelen.”