Jan Kremer stopt na vijftig jaar supermarkt

KLAZIENAVEEN/EMMEN

Ik help u graag. Voor die vier woorden wil de bijna 66-jarige Jan Kremer uit Emmen staan als supermarktmedewerker. Hij zwaait bijna af in Klazienaveen.

Door Kristian Elders

Nog iets meer dan een week en dan is het klaar voor de zestiger bij supermarkt Plus Fischer aan de Pastoor Jongeriusstraat in Klazienaveen centrum. Kremer gaat woensdag 5 september op zijn verjaardag met pensioen en werkt al vijftig jaar aan de hand van één contract. Vijftig jaar hetzelfde dienstverband, waarvan akte. Eerst in dienst van de Edah en later bij Plus, die de Edah in Klazienaveen overnam. De nuchtere Kremer kwam ter wereld in Zuidwolde, maar woont al sinds zijn negende levensjaar in Emmen. Op zestienjarige leeftijd begon de Emmenaar al met werken in de supermarkt van Edah in de Emmer wijk Angelslo. Om precies te zijn startte hij met groenten snijden. Kremer werkte ook in dienst van de Edah in Groningen en Hoogeveen. Vandaag de dag werkt hij alweer ruim 25 jaar in het grootste buitendorp van de gemeente Emmen.

“De tijd vliegt”, erkent Kremer tijdens een gesprek in de groene grootgrutter. “Dat is niet zo erg, maar we worden er zo oud van”, grapt hij al snel. De aimabele medewerker van de supermarkt in Klazienaveen neemt met gemengde gevoelens afscheid van zijn werkzame leven. “Tachtig procent van de klanten kent mij”, vertelt Kremer. “Ik neem woensdag 5 september van 9.00 tot 12.00 uur afscheid van de klanten en mijn collega’s. En ik verwacht dat het emotioneel wordt zo nu en dan.” Kremer leeft al enige tijd toe naar zijn afscheid en verwacht de mensen van de werkvloer te gaan missen. “Ik ben meestal de lachebek in de winkel”, zegt hij. “Waarom zou ik ook humeurig zijn? Ach, als er eens een fles kapot valt... Er zijn ergere dingen, vind ik. Life goes on.”

Kameraden

Opvallend genoeg begon Kremer dus al als zestienjarige te werken in een supermarkt. Zijn kameraden waren wat ouder en verdienden al geld. Dat wilde Jan ook en hij had het geluk dat de toenmalige bedrijfsleider van de Edah in Angelslo hem vroeg. Vijftig jaar later zit Kremer nog altijd in het vak. Honkvast als hij is. De verklaring is niet zo ingewikkeld volgens de trouwe medewerker. “Ik vind dit prachtig werk en ga om met mensen. Dat is heerlijk! En de collega’s houden mij jong.” In Klazienaveen begon Kremer begin jaren negentig - toen Plus nog Edah was in het dorp - op de groenteafdeling. Hij werkt 26 jaar in Klazienaveen, waarvan vier jaar aan de Pastoor Jongeriusstraat.

Aan alles komt een einde en dus ook aan het dienstverband van Kremer. Straks drinkt hij ‘s morgens een kop koffie samen met zijn vrouw in plaats van zijn collega’s. “Dat is geen straf, hoor. We zijn al bijna 43 jaar samen.” De wijnafdeling van supermarkt Plus in Klazienaveen is het domein van Jan. De verkoopmedewerker geeft klanten op de winkelvloer advies over de verschillende wijnen. Er was een tijd dat hij wijn helemaal niets vond, maar de tijden zijn overduidelijk veranderd. Een wijncursus heeft hem goed geholpen om zijn functie goed uit te kunnen oefenen in de supermarkt.

Bang voor het zwarte gat is Kremer allerminst. Hij denkt aan vrijwilligerswerk voor voetbalvereniging EHS’85 in Emmerschans, daar waar zijn twee zoons thans in een lager team spelen. En anders is er altijd nog zijn hobby vissen. De oud-voetballer van vv Emmen mag altijd gebeld worden om in noodgevallen weer in te vallen bij de genoemde supermarkt in Klazienaveen. Zolang hij maar niet achter de kassa hoeft te zitten, want dat vindt hij verschrikkelijk...