Max Houkes: ‘Ik wil een grote worden’

SLEEN/EMMEN

De jonge tennisser Max Houkes heeft met zijn achttien jaar de wereldranglijst bereikt. Hij verdiende twee ATP-punten op een internationaal toernooi in Oldenzaal en traint hard om er meer te halen.

Door Anna Sophie Bakker

Houkes (18) woont in Sleen en speelt op dit moment bij tennisvereniging Sparta 87 in het Duitse Nordhorn. Met zijn diploma havo op zak heeft hij zich afgelopen schooljaar volledig gefocust op tennis. En dan vooral op het scoren van punten voor de Association of Tennis Professionals (ATP). Die wereldranglijst geeft de prestaties van tennissers weer. Dit is sneller gegaan dan verwacht, zo stelt Houkes. “De meeste tennissers zijn rond de twintig wanneer ze de eerste punten behalen. Ik ben nog maar net achttien”, zegt de oud-leerling van het Emmer Esdal College. Op een rustiger tempo gaan trainen is Houkes niet van plan. De tiener wil nog meer punten behalen, zodat hij hoger op de wereldranglijst komt te staan. Dit is tenslotte nog maar het begin, volgens Houkes.

Al een jaar lang wordt er fulltime getraind door de jonge inwoner van Sleen. Het is elke week weer hard werken. “Je moet steeds weer het uiterste van jezelf vragen. Vrienden gaan bijna elke week wel op stap. Dat zit er voor mij niet in. Ik moet niet alleen veel trainen, maar ook letten op mijn voeding en werken aan mijn conditie. Dat hoort er allemaal bij.”

Voetballen

Inmiddels is de sport zo’n groot deel van zijn leven geworden dat het niet meer weg te denken is uit zijn dagelijks leven. “Mijn vader is een tennistrainer, dus ik sta al van jongs af aan op de baan”, zegt Houkes. De vanzelfsprekendheid dat hij net als zijn vader zou gaan tennissen was er niet altijd. Voetballen bij vv Sleen lag de tennisser namelijk ook goed. Waarom hij dan toch voor tennis koos? Omdat hij het simpelweg leuker vindt. “Tennis speel je individueel. Je hebt alles zelf in de hand. Als er iets misgaat, heb je het zelf gedaan. Ik heb graag zelf de controle.”

Nu hij zijn eerste mijlpaal heeft bereikt, kan Houkes gaan denken aan de volgende. De komende tijd blijft hij zich concentreren op het behalen van nog meer ATP-punten, maar ruimte om te dromen is er altijd. Houkes zou graag tegen de toptennissers willen uitkomen en uiteindelijk bij de eerste honderd op de wereldranglijst horen. Er klinkt een zucht. “Ja, dat is mijn droom. Ik wil een grote speler worden.”