Burgemeesterscolumn: Debuut

We zijn onderweg van Oostenrijk naar Italië. Ik rij, maar ik heb de gedachten er niet helemaal bij. Ruim duizend kilometer verderop debuteert FC Emmen in de eredivisie. En dan ook nog bij Ado. Tot mijn veertiende woonde ik op een steenworp van het Zuiderpark. Elk Ado-doelpunt konden we op het balkon horen. Nu hebben ze zo’n lelijk stadion net iets buiten de stad. We stoppen even op een Oostenrijkse parkeerplaats. Bezorgd vraagt mijn vrouw of er wat is. “Nee,” zeg ik terwijl ik mijn telefoon pak, “we staan 2-0 voor”. Ik hoor mijn vrouw zuchten. Al bijna veertig jaar bij een voetbalgek.

Als we bij het Italiaanse hotel komen, is de wedstrijd afgelopen: gewonnen! Een geweldige start. Natuurlijk zijn we op tijd terug voor de eerste thuiswedstrijd. In de aanloop naar de wedstrijd word ik keurig op de hoogte gehouden over de voorbereidingen. Het wordt kort dag: nieuwe camera’s, een nieuwe geluidsinstallatie, een bussluis et cetera. Met name de tijdige plaatsing van de tourniquets (de draaihekjes) wordt spannend.

Het doet me denken aan een verhaal dat ik nog wel eens vertel. Een paar maanden voor de Olympische Spelen in Athene vraagt de IOC-baas aan de Griekse Olympische baas of alles wel op tijd klaar is. “Wanneer is de opening eigenlijk”, is zijn antwoord. “Maar dat weten jullie toch wel, 15 augustus!”. “Ja,” zegt de Griek, “dat weten wij ook wel. Maar hoe laat?”. De rest is geschiedenis. De Grieken waren net op tijd klaar en het werden prachtige Olympische Spelen.

Zo ging het afgelopen week ook in Emmen. Twee dagen voor de wedstrijd werd er nog uitgebreid gesleuteld aan de toegangshekjes. Maar op vrijdagavond krijg ik het sein dat alles in orde is.

Daarmee is een wereldprestatie geleverd door FC Emmen. Met inzet van velen slaagt de club erin om in een paar maanden tijd een eredivisie-organisatie neer te zetten met alles erop en eraan. De provincie hielp met wat geld, de politie schakelde een tandje bij en de gemeente liet met een uitstekende projectleider zien heel slagvaardig te kunnen zijn.

Als ik ruim op tijd op het plein voor het stadion arriveer, zit de stemming er goed in. Ik heb zelden last van zenuwen, maar nu voel ik me toch wat gespannen. Ik doe nog snel het zoveelste interview. Dan mag ik onze gasten welkom heten. Met de provincie ontvangen we elke thuiswedstrijd gasten uit alle lagen van de samenleving.

De wedstrijd is niet goed, maar wel spannend. Emmen weet het AZ lastig te maken. In de rust krijg ik een demonstratie van alle veiligheidscamera’s. Iedere supporter blijkt haarscherp in beeld te kunnen komen. Dat maakt een snelle inzet bij ongeregeldheden mogelijk. Ik voer wat gesprekken op de invalidentribune, waar iedereen het prima naar de zin heeft. Mooi dat we voor iedereen een plekje hebben.

Na afloop overheerst de tevredenheid, ondanks de nederlaag. We worden net geen kampioen, maar het wordt vast een mooi seizoen. Al is het maar door die fantastische supporters onder aanvoering van de Brigata Fanatico.

Burgemeester
Eric van Oosterhout