Zomer in het Natuurpark Moor-Veenland

BARGER-COMPASCUUM

De zomer heeft Nederland en Duitsland stevig in de tang. Wekenlang schijnt de zon en er lijkt geen einde aan te komen. Wel zo lekker voor degenen die nu vakantie vieren. En dat kan met dit weer prima in eigen land. Of vlak over de grens.

Iedereen die de afgelopen tijd zijn vrije tijd in Emsland heeft doorbracht, werd voor vier bijzondere speurtochten uitgenodigd die door het unieke gebied langs de Duits-Nederlandse grens naar het Natuurpark Moor-Veenland leidden. “We hebben veel positieve reacties gekregen”, vertelt Danielle Koop. Zij is werkzaam als projectmanager voor het natuurpark in het Duitse Meppen. “Het was overdag erg warm, maar vooral in de ochtend- en avonduren waren de speurtochten erg goed te doen.”

De eerste twee speurtochten kenden veel hersenkrakers en kennis- en inschattingsvragen, die gingen over het veen in het park. Vragen over bijvoorbeeld de nieuwe schaapskooi in Bargerveen en over het Emsland Moormuseum. Te voet en per fiets werden de speurtochten afgelegd. Het Emsland Moormuseum in Geeste, trouwens, voorziet de mensen in twee moderne beurshallen van informatie. Ook op een dertig hectare groot buitengebied leren de bezoekers over het harde leven van de eerste kolonisten tot aan de industriële turfwinning met de grootste ploeg ter wereld. Koop voegt nog toe: “We kregen te horen dat de deelnemers aan het start- of eindpunt ook graag meer tijd doorbrachten. Even een paar extra rustpunten creëren. Dat hebben we nu verwezenlijkt na de tour, in het restaurant.”

Jonge gezinnen

Dat het natuurpark ook veel te bieden heeft voor kinderen, was duidelijk in week drie van de actie. De derde speurtocht was vooral gericht op jonge gezinnen. Tijdens de dierenspeurtocht in het Fullener Woud konden de kleine ontdekkingsreizigers meer te weten komen over het dierenrijk in dit gebied. Koop: “Mijn persoonlijke tip voor alle gezinnen die de komende periode op zoek zijn naar een leuk dagje uit: het bewandelen van de infopaden. Een leuke afwisseling en informatief bovendien! Nadat de kinderen wat hebben geleerd, is bijvoorbeeld het blotevoetenpad in Twist hartstikke leuk. Lekker vies worden. Dat is voor kinderen soms toch heerlijk?” Er is in deze omgeving ook de gelegenheid een bezoek te brengen aan het Petroleum en Aardgas Museum.

De vierde speurtocht begon in het Veenpark in Barger-Compascuum, om precies te zijn: bij knooppunt 65. Tijdens een selfiejacht was het de bedoeling om tijdens de fietstocht foto's met bijzondere invalshoeken te maken. De route is onderdeel van het vernieuwde fietsenknooppuntensysteem. In het kader van het INTERREG VA-project ‘Grenzenlos Moor’ is het nieuwe bewegwijzeringsysteem onlangs aan de Duitse kant van het natuurpark opgezet. Danielle Koop, die ook betrokken was bij de planning, is net zo enthousiast als de bezoekers: “Dit systeem maakt het gemakkelijk om van het ene knooppunt naar het volgende te fietsen en je eigen fietstochten te plannen. Er zijn zowel korte als lange routes mogelijk, dus fietsen is hier voor iedereen geschikt. Dus als het aan mij ligt, mogen de volgende zonnige dagen al wel weer komen!”