De tent staat op z’n kop

ZANDPOL

Cirque Moustache heeft afgelopen zaterdagavond een voorstelling opgevoerd die de komende tijd niet vergeten gaat worden. Zowel jong en oud hebben een plezierige avond gehad.

Door Anna Sophie Bakker

Cirque Moustache is deze zomer op tour. Eén van de locaties waar het circus zijn voorstelling laat zien is Zandpol, op camping Buitenland van Floortje Dessing. Rond een uur of zes waren alle kaarten al uitverkocht. Iedereen had er zin in. De spanning is om te snijden. Kinderen huppelen vrolijk over het veld waar ze allerlei spelletjes kunnen doen. Ook worden er snorretjes geschminkt, wat natuurlijk perfect bij het circus past. Op het moment dat de tent vol zit, kan de voorstelling beginnen. De allerkleinsten zitten vooraan en kijken met grote ogen toe. ‘Hoe doen ze dat toch allemaal’, zie je de kinderen denken. In het begin is de spanning van de gezichtjes af te lezen, maar die wordt al snel minder. Tijdens elke act klinkt er een lachsalvo door de circustent.

Rosalie en Evelien van Peer, een tweeling van veertien uit Emmen, hebben het erg naar hun zin bij het circus. “We hebben erg gelachen en veel mooie acts gezien”, aldus Rosalie. De meiden gaan niet heel vaak naar het circus, maar dit was zeker niet hun laatste keer. Cirque Moustache is volgens Evelien moderner dan andere circussen. Haar zusje is het hier mee eens: “Er worden mooiere liedjes gebruikt en geen standaard circusmuziek.”

Circus Hogeschool

Een van de artiesten is Daniël Simu. Simu (26) woont in Londen en studeert daar aan de ‘Circus Hogeschool’. Zelf is de artiest groot fan van jongleren. Zo is hij dan ook bij het circus terechtgekomen, of zoals een echte circusartiest dat zegt: “Ik ben erin gerold.” Simu vindt jongleren leuk vanwege de reacties die hij krijgt vanuit de zaal. “Dan denk ik yes, het is weer gelukt. De tent staat op z’n kop.” Simu merkt dat mensen enthousiast worden van het circus, wat hem voldoening geeft. “Ik kan mensen vrolijk maken met de dingen die ik het liefste doe”, vertelt hij. De lach gaat niet van zijn gezicht wanneer de jonge artiest vertelt hoe hij het vindt om zo’n voorstelling op te mogen voeren. “Het is fantastisch, echt hartstikke leuk. Ik krijg zoveel leuke reacties hier, zeker op deze camping waar het zo vol zit.”

Simu vertelt dat de voorstelling vooral gericht is op families. “De show is echt op kinderen gericht. Soms zit er nog een extra touch in voor de ouders, die alleen zij begrijpen”, zegt hij. Op deze manier wordt het circus leuk voor iedereen. De adrenaline van de circusartiest giert nog steeds door zijn lichaam, als hij concludeert dat de voorstelling een succes is. Een jongetje dat ineens kruipend tevoorschijn komt, heeft hier nog wel wat aan toe te voegen. Hij vindt de voorstelling maar raar. “Raar?”, reageert de circusartiest. “Toegegeven, dat horen we ook wel eens. Soms is het geweldig en soms is het raar. Maar toch is het bijna altijd leuk!”