Honderd kaarsjes voor Dirkje-Pietje van der Stel

EMMEN

In het ongetwijfeld zonovergoten Noord-Sleen viert de Emmense Dirkje-Pietje van der Stel vandaag haar honderdste verjaardag bij restaurant en zalencentrum Wielens.

Door Kristian Elders

De roepnaam van de jarige jet is Dit en dat is een naam die wel vaker voorkomt in het westen van ons land. Dirkje-Pietje van der Stel kwam ter wereld in Schiedam. Zij was de derde in een gezin van zeven kinderen. Haar eerste man Cor verongelukte tijdens zijn werk. Jaren later kreeg Dit een relatie met een huisvriend uit het verleden, maar haar tweede echtgenoot Piet overleed in 1976 aan kanker. “Ik had een fijn huwelijk met Piet”, zegt de honderdjarige in het Emmer verpleeghuis De Bleerinck.

Dirkje-Pietje is altijd erg actief geweest. Zij fietste veel en verdiende haar inkomen door het huishouden van andere mensen in Schiedam te verzorgen. Ze kon per fiets naar de mensen toe ter ondersteuning en dat scheelde een slok op een borrel. “Ik deed dit werk tot mijn zeventigste om wat ruimer te kunnen leven.”

Na het overlijden van Piet woonde Dit nog in het centrum van Schiedam, maar uiteindelijk werd zij meer hulpbehoevend. Op negentigjarige leeftijd haalden familieleden haar op en de oversteek naar Emmen werd gemaakt. De jarige woonde zelfstandig in de Emmer wijk Angelslo - zij had het hier erg naar de zin en bezocht elke vrijdag de markt in Emmen centrum - en thans een jaar in De Bleerinck in de wijk Bargeres.

Dirkje-Pietje houdt wel van een grapje, zit niet snel bij de pakken neer en met treuren heeft zij weinig tot niets. De positief ingestelde eeuwelinge was als kind heel vaak ziek en daarom is het - volgens eigen zeggen - een wonder dat zij deze hoge leeftijd heeft mogen bereiken.

Dirkje-Pietje van der Stel heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.