‘Ik ga de andere kinderen missen’

HOLSLOOT/COEVORDEN

Danique Smit (11) en de dertienjarige Ali Bahmani uit Coevorden kijken net als de andere kinderen terug op een leuk zomerkamp bij groepsaccommodatie Klein Drenthe in Holsloot.

Door Kristian Elders

Dat kamp kwam er van maandag tot en met vrijdag niet zomaar even voor kinderen uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool - en woonachtig in de gemeente Coevorden - die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De organiserende Stichting4Kidz kan namelijk terugvallen op sponsoren, donaties en de gage van een optreden door de band New Memphis, eerder deze uitzonderlijk warme zomer in het Emmer Grandcafé Rue de la Gare.

Dan terug naar Danique - zij krijgt les op de openbare basisschool Buitenvree - en Ali, die na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gaat op De Nieuwe Veste in zijn woonplaats. Danique ging tot dusverre altijd mee op het zomerkamp en dat betekent dat zij al vier keer van de partij was. In Schoonloo, Erm, Meppen en deze keer in Holsloot. “Ik ging voor de tweede en laatste keer mee”, zegt Ali op zijn beurt. Vrijwilliger en groepsbegeleider Robin Smeman (21) uit Nieuw-Schoonebeek zag Danique opbloeien tot een meisje dat volop deelneemt aan activiteiten tijdens het zomerkamp en haar groep op sleeptouw neemt. Zelf vindt de tiener het vooral ‘heel gezellig met veel vrienden’. “Omgaan met nieuwe kinderen is leuk en we zijn even weg van huis. Ik heb hier ook echt een vakantiegevoel”, voegt Ali toe. Dat vakantiegevoel heeft Smeman minder sterk tijdens het zomerkamp, want zij is samen met de andere vrijwilligers druk in de weer om alles in goede banen te leiden.

Familiair gevoel

“Het geeft mij veel voldoening om te zien dat de kinderen het leuk hebben. Dat gevoel maakt dit kamp voor mij een soort van vakantieweek”, vertelt Smeman. Het is alweer de derde keer dat de Nieuw-Schoonebeekse mee was. Alle vrijwilligers samen zorgen voor een familiair gevoel, zo stelt Smeman. Zij werkt in de gehandicaptenzorg als persoonlijk begeleider en organiseert activiteiten. Komt dat even goed uit voor Stichting4Kidz, want activiteiten vormden de rode draad tijdens de afgelopen week. Superhelden was het centrale thema en dan kan het gaan over bijvoorbeeld stripfiguren of sporthelden. Net als andere begeleiders was Smeman de hele week verantwoordelijk voor een eigen groep en zij sliep ook bij de kinderen op kamer.

Smeman: “Mijn taken bestaan uit bijvoorbeeld het wekken van de kinderen, zorgen dat zij hun tanden poetsen en gaan ontbijten. Met de eigen groep wordt deelgenomen aan de activiteiten en zo gaat het de hele dag door totdat de kinderen naar bed gaan.” Alle kinderen brachten woensdag een speurtocht tot een goed einde, waarna er in Zandpol heerlijk werd gezwommen. Slotstuk van de tropische dag was een quiz in de groepsaccommodatie aan de rustieke Schoolstraat. Maandagavond waren er activiteiten met water om de kinderen kennis te laten maken met elkaar. De volgende dag werden er opnieuw waterspelletjes gedaan en stond de groene zeepbaan opgesteld tot grote hilariteit van het gezelschap. Die dag werd afgesloten met een filmavond over het thema. De bonte avond en afsluitende disco op donderdag werden voorafgegaan door een bezoek aan Drouwenerzand Attractiepark. De korte terugreis per bus naar Coevorden was vrijdag.

Danique heeft geen uitgesproken superheld, maar Ali wél. De jonge voetballer van de jeugdcombinatie Germanicus-CSVC heeft spits Sardar Azmoun van het nationale team van Iran als zijn voetbalheld. Danique en Ali vinden het jammer dat het zomerkamp al zo snel weer voorbij is. “Ik ga de andere kinderen missen”, zegt Danique.