Tuktuks in Emmen van start

EMMEN

De eerder deze maand gelanceerde tuktuks in Emmen zijn zojuist officieel in gebruik genomen. Burgemeester Eric van Oosterhout had de eer het eerste ritje te maken.

Vrijdagmorgen tijdens de markt in Emmen was het zover: de tuktuks gingen van start. Marktpromotor Marcel Meijer was ook aanwezig. Hij heeft baat bij de ritjes naar ‘zijn’ warenmarkt. Zijn dochters Lynn en Indy mochten met confetti het startsein geven. Dat verliep stroef, evenals de eerste meter van het nieuwe vervoersmiddel. Als een afslaande auto ging de tuktuk van start. De burgemeester schokkend achterin. “Het is best een gevoelig vervoersmiddel”, vertelt Meijer. “Het is echt even aftasten.”

Hunebedden

Bezoekers van Emmen kunnen hun auto gratis bij het Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg parkeren om voor twee euro per rit naar het centrum gebracht te worden per tuktuk, een idee van Henk Eising en Adriaan van Leeuwen. Bij het hotel van Emmenaar Hans ten Cate staan ook nog twee tuktuks die voor dagarrangementen gebruikt kunnen worden. “Die kunnen gebruikt worden voor een ritje langs de hunebedden en bijvoorbeeld het Van Gogh Huis”, verduidelijkt Eising.

Burgemeester Van Oosterhout is erg te spreken over de komst van de tuktuks. Een anekdote over een van zijn dochters die in Lissabon woont haalde hij daarvoor aan. De Portugese hoofdstad is een stad met heuvels, waar de tuktuks veelvuldig aanwezig zijn. “In die stad meer dan nodig, maar ook in Emmen vind ik de tuktuks veel toevoegen. Handig ook, want de chauffeurs kunnen zich bijvoorbeeld ook als gidsen opstellen. En anders dan in Lissabon zit er op onze tuktuks een zonnepaneel. Dat soort dingen gaan daar niet zo vlot.”

Van Oosterhout had tot slot nog een leuk idee om de tuktuks vanuit eigen functie in te zetten. Een ritje naar een echtpaar uit de gemeente dat zestig jaar getrouwd is. In tuktuk dus. Ludiek, inderdaad.