UPDATE: Brandweer begonnen met nablussen

NIEUW-DORDRECHT

De brandweer is begonnen met het nablussen van de brand die woensdagmorgen in Nieuw-Dordrecht plaatsvond. Het nablussen zal nog een dag in beslag nemen.

Op dit moment is de brandweer nog aan het nablussen. Vanwege de rookontwikkeling is ook weer een beroep gedaan op de blushelikopter van de Luchtmacht. Er is afgeschaald naar GRIP1. De materialen die in brand staan, bestaande uit hout, plastic, bouwsloop en afval, liggen op een grote bult. Om de brand goed te kunnen bestrijden wordt de bult uit elkaar gehaald.

Schadelijke stoffen

Woensdag is om 7:15 uur een zeer grote brand gemeld aan de Oosterwijk Westzijde in Nieuw-Dordrecht. De brandweer is ook vannacht heel de nacht actief geweest om de brand te blussen. De windrichting verandert regelmatig, het is mogelijk dat mensen in het zuidoosten van Drenthe het ene moment een brandlucht ruikt of rook ziet en het volgende moment niet. „Wanneer mensen last hebben van de rook of geur, is het advies om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Emmen.

„Is de rook buiten weg en ruikt u geen rook meer, dan is het zaak de woning goed te ventileren door ramen en deuren wijd open te zetten. Het is nog niet duidelijk of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Momenteel zijn wij in afwachting van de meetresultaten. Dit duurt twee tot drie dagen. Zodra de resultaten bekend zijn, worden deze op onze website met u gedeeld.”

Mogelijk dioxine

De Veiligheidsregio geeft aan dat er mogelijk dioxine vrij is gekomen bij de brand. Dioxine kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer mensen besmet voedsel eet. Daarom wordt uit voorzorg geadviseerd om geen groenten en fruit uit eigen moestuin te eten.