Geven en nemen belangrijk voor Ap en Jannie de Jonge

EMMER-COMPASCUUM

Het is woensdag 1 augustus groot feest in Emmer-Compascuum bij Ap en Jannie de Jonge. De 84-jarigen - Jannie was vorige week woensdag nog jarig - zijn die dag 65 jaar getrouwd.

Ap zag het levenslicht in Klazienaveen-Noord en zijn vrouw kwam ter wereld in Emmer-Erfscheidenveen. Ap werkte in het veen en later als bouwvakker. Hij had ook een eigen bedrijf als metselaar. Jannie verzorgde het huishouden en werkte bijvoorbeeld in de textielfabriek van de firma Bendien. Ook zong zij 58 jaar als sopraan bij het koor Compas Voices in haar woonplaats.

Ap voetbalde als late dertiger nog bij voetbalvereniging Vlug En Vaardig (VEV) in zijn geboorteplaats. Ook deed hij veel aan vissen. Het echtpaar heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. “Het is geven en nemen”, zegt Ap. “Zolang je maar een beetje voor elkaar over hebt. Dan lukt het wel.”