Emmense Annie Lanting blaast 100 kaarsjes uit

EMMEN

Annie Lanting-Broekman blaast vandaag liefst honderd kaarsjes uit in het Emmer woonzorgcentrum Zuidermarke. De jarige jet heeft het prima naar haar zin daar in Emmen centrum.

Door Kristian Elders

Annie Lanting kwam ter wereld in Eerste Exloërmond. Zij trouwde met Jan Lanting en samen gingen zij in Valthermond wonen. De honderdjarige woonde ook in Klazienaveen en in een appartement in de Emmer wijk Angelslo. “Ik woon nu zeventien jaar in Zuidermarke”, zegt Annie meer dan tevreden. “Ik kijk nog af en toe televisie en houd van lezen en puzzelen.”

Handwerken was een hobby van Annie, want zij kreeg te veel last van haar handen. In 1972 kreeg de Emmense een zware klap te verwerken vanwege het overlijden van haar echtgenoot. In het jaar dat dochter Zwaan trouwde met oud-wethouder Gezienes Evenhuis, moest de familie afscheid nemen van Jan. “Hij kreeg een nieuwe hartklep, maar de medici kregen zijn hart niet meer op gang”, weet Zwaan. “Niemand hield er rekening mee dat het fout zou gaan. Hij was positief en alles leek goed, maar het liep helaas niet goed af. Mijn vader werd slechts 56 jaar.”

Koekjesfabriek

Na het overlijden van Jan werkte Annie nog tot haar 65e in de koekjesfabriek van de familie Van der Heiden in Schoonebeek. “Met plezier”, voegt zij toe. “Ik pakte koekjes in aan de lopende band.” Annie Lanting heeft drie kinderen en er werden zeven kleinkinderen geboren. “Mijn moeder heeft elf achterkleinkinderen en drie achter-achterkleinkinderen”, zegt Zwaan. “Al deze kinderen vormen samen een rijk en mooi bezit”, voegt Annie toe. “Vorige week kwamen er nog een paar kleinkinderen langs.”

Het was - zo meldt Annie aan het einde van het vraaggesprek - overigens nooit een probleem dat haar schoonzoon Gezienes de PvdA een wam hart toedraagt en Annie ‘van het CDA is’. “We laten iedereen in zijn of haar waarde.” En daar is dan ook geen speld tussen te krijgen.